Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дъвчете дъвка и още 9 начина да се ободрите в жегите без кафе

22 юни 2024, 08:13 часа
Реклама

Сънливостта в горещините е защитен механизъм на тялото ни. Въпреки това, никой не е отменил работа и други дейности през лятото. Ето как да се ободрите без кафе и енергийни напитки.

Ето 10 прости и ефективни начина.

1. Яжте салата

Листните зеленчуци, особено спанакът и къдраво зеле, са богати на витамин В, който е част от процеса на производство на енергия във вашите клетки.

Но е по-добре да избягвате тежки и мазни храни в жегата, в противен случай определено ще заспите.

2. Пийте вода

Когато е горещо, ние се потим много, така че дехидратацията настъпва бързо и незабелязано. Един от признаците за недостиг на течности в организма е умората. Така че преди всичко се ободрете с чаша вода.

Между другото, кафето също причинява дехидратация. Затова, ако пиете кафе в жегите, не забравяйте да го пиете с вода.

5 супер свежи коктейла за горещото време

3. Разходете се

Но не по коридорите на офиса, а на улицата. Промяната на обстановката и чистият въздух ще ви ободрят, а слънцето ще ви помогне да регулирате цикъла си сън-събуждане. Опитайте се да получавате поне 30 минути естествена слънчева светлина на ден.

4. Упражнение

Не трябва да тренирате прекалено много в жегата, но умерената физическа активност със сигурност няма да навреди.

Тялото ви ще започне да произвежда повече енергия. В допълнение, упражненията освобождават ендорфини – хормони за добро настроение – и подобряват настроението.

5. Следвайте рутината

Събуждайте се и си лягайте по едно и също време и тогава тялото ви ще започне да работи като часовник. Вашето тяло ще знае кога е време да бъде активно и кога трябва да си почине.

15 хитрини, с които да преборим жегата, без да си купуваме климатик

6. Използвайте ароматерапия

Някои миризми отпускат и ви приспиват, докато други, напротив, ободряват и ви помагат да се концентрирате върху важни неща. За да предотвратите сънливостта, опитайте аромати на евкалипт, лимон или мента.

7. Яжте повече протеини

Бързите въглехидрати рязко повишават нивата на кръвната захар. Заради такива скокове в глюкозата вие веднага заспивате. Затова в горещо време се опитайте да ядете повече протеинови храни, които забавят усвояването на въглехидратите и удължават чувството за ситост.

8. Обърнете се от екрана

Може би сънливостта е сигнал на очите ви, че имат нужда от почивка от екраните. Затова правете редовни почивки, докато работите на компютъра. Опитайте гимнастика за очите - може би и вас ще ободри.

9. Подремнете

Според експерти, дори 15-30 минути сън ободрява и подобрява настроението. Така че, ако е възможно, изключете екрана си, облегнете се и се опитайте да подремнете.

10. Дъвчете дъвка

Проучване показа, как може да подобри благосъстоянието ментовата дъвка, както и да увеличи вниманието и продуктивността. В допълнение, тя помага за намаляване на тревожността и намаляване на нивата на стрес.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес