Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доказаха: Ако не се върви по ескалатора, придвижването е по-бързо

31 януари 2017, 15:38 часа

Хората, което вървят по стълбите на ескалатора, обикновено казват, че го правят, защото "бързат". Изненадващо за мнозина обаче се оказва, че най-разумното поведение всъщност е да стоим и да се возим мирно на ескелетора. Експерти доказаха, че пътникопотокът преминава много по-бързо, ако всички стоят в две редици, вместо да оставят едната свободна за "бързащите".

Обикновено гледката на ескалатор е следната: дясна колона от стоящи хора и лява свободна колона за онези, които искат да изкачват или да слизат по стълбите. Скорошен експеримент в лондонска метростанция в Холбърн (през която минават 56 млн. души годишно) опровергава досегашните схващания по въпроса.

Служители от метростанцията използвали мегафони, за да молят гражданите експериментално да не образуват две опашки, а всички просто да се возят на ескалаторите, стоейки в две редици. В допълнение служители умишлено блокирали свободната лява страна, за да не може по нея да се върви.

През 2011 г. учени от Университета в Гринуич откриха, че 75% от хората стоят на ескалаторите, а 25% вървят по стълбите. Новото изследване показва, че няма логика половината ескалатор да се пази за едва 25% от хората.

Експериментът в лондонското метро доказал, че ако всички стоят в две редици, на минута могат да преминат 31,25 души повече в сравнение със стандартния случай на свободната лява страна (112,5 души преминали през ескалатора за минута, когато всички стояли мирно, а 81,25 - когато било разрешено да се ходи от лявата страна), предаде Slate.

Така ескалатор, през който обикновено преминавали 12 745 души в интервала 8:30 - 9:30 през нормална седмица, пренесъл 16 220 души, когато всички били помолени да стоят мирно в две редици.

Много пътници обаче не били доволни от експеримента, заявявайки, че той е "тъп" и скандирайки "Това не е Русия!".

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес