Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Динята плод ли е или не?

21 юли 2022, 14:04 часа
Реклама

В разгара сме на сезона на динята - любим летен плод. Да, със сигурност всички ние приемаме динята за плод. Но плод ли е наистина?

Динята (Citrullus lanatus) е растение от семейство Тиквови, което включва други диворастящи растения, повечето от които не могат да се консумират сурови заради горчивите съставки, някои от които са отровни. Към същото семейство принадлежат краставицата и тиквата.

Откъде идва динята?

Прародината на динята е Южна Африка, където има най-голямо генетично разнообразие. Открита е преди няколко хилядолетия в африканските пустини. Разбира се, динята, открита в Африка, е много по-различна от тази, която познаваме. Древната диня е доста по-малка и е била с по-горчив вкус, затова е била позната под името “горчива тиква”.
През 2000 г.пр.н.е. “горчивата тиква” попада при египтяните, които започват да правят експерименти с плодовете и първите опити за култивиране. Постепенно динята започва да се култивира в Китай, Индия, Америка и Европа.

Какво се случва с тялото ви, ако ядете по малко диня всеки ден?

Според класификацията на земеделските култури динята е плодов зеленчук.  

Какво е плодов зеленчук?

В ботаниката се смята, че определението “зеленчук” реално не съществува, по-скоро няма точна дефиниця. Съществуват плодове и ядивни части на растенията, в които се натрупват резервни хранителни вещества. Разделението на плодове и зеленчуци се основава най-вече на кулинарни и културни традиции. Поради това възниква и подгрупата - плодови зеленчуци, които се отглеждат заради плода.Тук влизат домати, пипер, патладжани, краставици, зелен фасул, тиква, тиквичка, авокадо, диня.

Динята спада към зеленчуците, защото е от семейство Тиквови. Но заради сладкия си вкус, широко се възприема като плод.

Любопитни факти за динята:

1. Динята съдържа 92% вода. Първите изследователи в Африка използвали динята като източник на вода.

2. За първи път английската дума за диня "watermelon" се появява в Речника на английските думи през 1615 г.

Ето защо да си похапвате ДИНЯ

3. Кората и семките на динята също могат да се консумират.

Повечето хора изхвърлят семките и кората на динята и ядат само месестата част. Кората се яде и е много полезна. Съдържа баластни вещества, като така създава допълнително чувство за ситост. Динената кора е богата на ликопин и цитрулин. Ликопинът намалява риска от рак на простатата, а цитрулинът стимулира либидото, затова се използва като активна съставка в много продукти за потентност. Семките съдържат желязо, цинк, протеини и магнезий.

4. Първата готварска книга в САЩ е публикувана през 1796 г. и съдържа рецепта за туршия от динени кори.

5. Първите писмени сведения за отглеждане на диня са от Египет от преди 5000 години и представляват йероглифи на древни сгради. Често на гробниците на египетските владетели са поставяни дини, с които да се хранят в задгробния живот.

6. Динени рекорди

Според книгата на рекордите на Гинес най-голямата диня в света тежи 159 кг! Отгледана е от Кристофър Кент през 2013 г. в Тенеси, САЩ.    Най-голямото състезание за надяждане с дини се провежда през 2019 г. в Уоър Вели, Мисисипи, САЩ. В него участват 745 души.
На фестивал в Германия през 2011 г. Тафзи Ахмед успява да счупи с глава 43 дини само за една минути. 

7. В САЩ и Южна Америка се отглеждат над 300 сорта дини. Повечето от тях са червени, със семки, без семки, но съществуват и жълти и оранжеви дини.

8. Захарното съдържание в динята е само 6%.

9. Водещ производител на дини в света е Китай.

10. Динята е богата на витамини А В1, В5, В6  и С, калий, магнезий. Диненият сок облекчава мускулното напрежение.

Милена Зънзова
Милена Зънзова Отговорен редактор
Новините днес