Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Диария на пътуващите - какви са причините и как да се предпазите от това неприятно състояние

05 юли 2023, 12:46 часа
Реклама

Някои хора почти винаги, когато пътуват, получават диария. Диарията на пътуващите представлява разстройство на храносмилателната система, което води до меки изпражнения и коремни болки. Обикновено е вследствие на замърсена храна или вода. Когато човек пътува до място, където климатът и условията са различни от тези в неговата родина, рискът от диария се увеличава значително.

За да се предпазите от това неприятно състояние, трябва да внимавате какво консумирате. Диарията може да започне внезапно по време на пътуването или малко след като се приберете у дома.

Кои са най-добрите начини да спестите пари от своето пътуване?

Кои са най-често срещаните признаци на диарията на пътуващите ?

• Повръщане.

• Гадене.

• Треска.

• Внезапно начало на изхождане на меки изпражнения, повече от два пъти на ден.

• Болка и коремни спазми.

Какви са причините за поява на диария на пътуващите ?

При някои хора това състояние се провокира от стрес, а при други заради промяна в начина на хранене. Обикновено за това за виновни инфекциозни агенти като паразити, бактерии или вируси.

Кои са рисковите фактори ?

Ежегодно милиони туристи по света страдат от диария на пътуващите. Дестинациите, които имат най-висок риск това състояние да се провокира, са Африка, Южна и Централна Америка, Южна и Югоизточна Азия и Мексико. Пътуването до Южна Африка, Централна и Източна Азия, Източна Европа и Близкия изток, както и до няколко карибски острова, също крие риск от появата на диария на пътуващите. Местата, където е най-малък шансът това да се случи са Канада, Нова Зеландия, Западна и Северна Европа, Япония, Австралия и Сингапур.

Обикновено вероятността човек да се разболее от диария на пътуващите се определя от мястото, където отива. При някои групи хора обаче рискът е значително по-голям. Кои са те ?

• Хора със слаба имунна система.

• Млади възрастни мъже и жени.

• Хора, приемащи киселинни блокери или интиациди.

• Хора, страдащи от диабет, сърдечно-съдови болести, възпалителни заболявания на червата или тежки бъбречни/чернодробни болести.

Какви усложнения могат да настъпят ?

Когато човек е с диария, той губи жизненоважни течности, соли и минерали и това може да доведе до дехидратация. А дехидратация, която е причинена от диария, може да доведе до сериозни усложнени – увреждане на органите, шок или дори кома. Симптомите на дехидратация са сухота в устата, намалено или липсващо уриниране, силно чувство за жажда, замаяност и изключителна слабост. При някои хора се забелязват и повръщане, висока температура, силна болка в корема или ректума и изпражнения с кръв. Ако имате някой от гореизброените симптоми, задължително посетете лекар!

Амулети, които ще ви помогнат при дълги пътувания

Кога трябва да потърсите лекарска помощ ?

Ако диарията ви продължава повече от 3-4 дни, имате симптоми на дехидратация, имате температура, имате силни болки в корема или ректума и сте забелязали, че изпражненията ви са кървави, задължително се консултирайте с лекар!

Каква превенция може да приложите, за да избегнете появата на диария на пътуващите ?

• Хапвайте само плодове, които може да обелите като банани, цитруси или авокадо.

• Не пийте вода от чешмата, а си купувайте бутилирана.

• Не консумирайте храна от улични търговци, сурово или недобре сготвено месо, риба и ракообразни, непастьоризирано мляко и млечни продукти.

 

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ралица Солакова
Ралица Солакова Отговорен редактор
Новините днес