Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Дерматолози разкриват: Има ли рискове при маникюрите с гел лак

29 юли 2024, 12:22 часа

Да отидете в салона за маникюр и да се поглезите е удоволствие. Независимо дали ще изберете класически дизайн, или ще заложите на забавни цветове, ноктите ви със сигурност ще изпъкнат. Някои хора избират обикновения традиционен лак за нокти докато други винаги избират гел лак за нокти, което поражда въпроса: дали гел лакът за нокти е вреден?

Още: Недостигът на витамин D може да причини тези заболявания

Продължете да четете, за да научите повече за рисковете за здравето, свързани с маникюр с гел лак, и какво можете да направите, за да се предпазите.

Вреден ли е гел лакът 

Краткият отговор е: не, маникюрът с гел лак не е вреден по своята същност. Въпреки това, Хана Копелман, доктор по медицина, дерматолог в Kopelman Aesthetic Surgery, казва, че той трябва да се прави от време на време при спазване на правилните предпазни мерки.

„Честото правене на маникюр с гел може да допринесе за натрупване на нежелани промени по ноктите. Затова е изключително важно да дадете на ноктите си достатъчно време за възстановяване между процедури и да спазвате правилна рутинна грижа за ноктите, за да намалите негативните ефекти“, казва тя.

При гел маникюра се използва UV лъчение

Постоянното правене на гел маникюр не е особено полезно за кожата ви, тъй като се използват UV лампи за изсушаване и втвърдяване на гел лака, както и на топ лака.

„Ултравиолетовите лампи, използвани в гел маникюра, излъчват UVA радиация, което увеличава риска от преждевременно стареене и увреждане на кожата, както и от рак при многократно излагане“, обяснява д-р Джоди А. Ливайн, нюйоркски дерматолог.

Въпреки че ръцете ви са под светлината само за кратки периоди, ултравиолетовите лъчи продължават да въздействат върху кожата ви.

Ноктите ви могат да се повредят

Макар че маникюрът с гел лак е популярен вариант за блестящ, дълготраен лак, нанасянето и премахването на лака не са никак безопасни, за вашите нокти. „Той може да отслаби ноктите, което да доведе до чупливост, ноктите могат да се излющват и изтъняват"- казва д-р Копелман.

При премахването на гел лака ацетонът или търкането са много вредни за здравето на жените, а алкохолът може да изсуши или раздразни околната кожа. Д-р Копелман и д-р Ливайн са съгласни, че е разумно да се отделя време между маникюрите с гел лак и от време на време да преминавате към обикновени лакове или процедури.

Как можете да защитите кожата и ноктите си

Освен да ограничите броя на гел маникюрите, които си правите, има и други прости методи за предпазване от рискове за здравето. Вие можете да изчакате една до две седмици между посещенията, защото това ще даде възможност на вашите нокти да си поемат въздух. Тук ще намерите прости начини да предпазите кожата и ноктите.

  • Носете ръкавици без пръсти

„За да предотвратите увреждането от ултравиолетовите лъчи и да намалите риска от преждевременно стареене или развитие на рак на кожата, можете да носите ръкавици, блокиращи ултравиолетовите лъчи, с отрязани върхове на пръстите“, казва д-р Левин. Те ще покрият по-голямата част от ръцете ви и ще оставят само ноктите изложени на светлината. Трябва да търсите такива с UPF (Ultraviolet Protection Factor), за да си осигурите адекватна защита, съветва д-р Копелман.

  • Нанесете слънцезащитен крем преди гел маникюр

Използването на широкоспектърен слънцезащитен крем за ръцете е друг лесен, но ефективен начин да защитите кожата си по време на тази процедура. Д-р Копелман казва: „Широкоспектърните слънцезащитни продукти предпазват както от UVA, така и от UVB лъчи, които са отговорни за стареенето на кожата и рака на кожата.“ Трябва да нанесете продукта 15 минути преди посещението си. Нанесете отново, ако е необходимо, особено ако сте измили ръцете си преди маникюра.

  • Използвайте масла и овлажнители за нокти

Между посещенията е добре да поддържате кожата и ноктите, затова д-р Копелман предлага да използвате масла или овлажнители в ежедневието ви.

„Те могат да помогнат да се противодейства на изсушаващия ефект на ацетона използван при премахването на гел лак“, казва Копелман. „Съставки като масло от жожоба, витамин Е и масла за кожички могат да подхранят ноктите и околната кожа, като насърчават по-здрави и устойчиви нокти.“

  • Изберете реномиран салон

Още: Забравете за болката в костите и ставите

Не искате салон, който не отговаря на изискванията ви за хигиена и стандартите за безопасност. Това не би било добре за здравето ви като цяло, да не говорим само за ръцете ви.

„Добрият салон ще използва стерилизирани инструменти и ще следва препоръчителни процедури както за нанасяне, така и за отстраняване на гел лак“, казва казва д-р Копелман. Чистотата и правилните техники могат да помогнат за предотвратяване на инфекции и бактерии.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес