Деликатно пране на дънки в пералната машина - какво трябва да знаете

1165
Деликатно пране на дънки в пералната машина - какво трябва да знаете
Снимка: iStock

Дънките - издръжливи, удобни и стилни дрехи за всякакви случаи. Не забравяйте обаче, че денимът е капризна материя. Без подходящи грижи тя бързо губи външния си вид. Ето защо много производители препоръчват дънките да се перат само на ръка.

Но дори и да нямате време и енергия за това, няма проблем. В края на краищата сред многото режими на работа на съвременните перални машини със сигурност ще намерите такъв, който е подходящ за деликатно пране на дънки.

Дънките ще са като нови след всяко пране, ако винаги правите това

Общи препоръки за пране на дънки в перална машина

Подгответе дънките за изпиране: закопчайте всички ципове, копчета, закопчалки. Обърнете ги с вътрешната страна навън. Това е необходимо, за да се избегнат деформации, микроразкъсвания и интензивно прозиране на плата.

Заредете дънките в машината. Тъй като денимът е тежка материя, която може да замърси водата, най-добре е да изперете изделието отделно. Ако обаче барабанът е достатъчно просторен, можете да заредите още няколко предмета заедно с дънките. Основно правило: за да избегнете появата на петна, перете тъмните дънки с тъмни дрехи, а светлите дънки - със светли дрехи.

Изберете перилен препарат и балсам за цветни тъкани. Детергентът не трябва да съдържа хлор и други избелители, ензими, фосфати. Тези агресивни химически съединения бързо разрушават структурата и цвета на денима, а металните нитове от тях се матират. Белите дънки под въздействието на белина могат да пожълтеят, особено ако в състава на тъканта има еластан. Най-добре е да използвате течен гел за пране на деликатни тъкани.

Ако дънките ви са силно замърсени, използвайте режима "Предварително изпиране" или "Накисване". Но не накисвайте дънките си за повече от 30 минути, за да предотвратите ръждясването на металните фитинги.

Задайте режима на пране. Някои перални машини имат специална програма "Дънки". Подходящ е и режимът "Ръчно пране", при който барабанът не се върти, а се разклаща, и механичното въздействие върху тъканта е минимално. При него не се развалят дори неща, на които е отбелязано "пране само на ръка". Ако няма такива програми, изберете режим "Деликатно пране" при температура 30-40 градуса и средна скорост на въртене на барабана при въртене (800-1000 оборота в минута). В края на прането дънките трябва да са все още мокри.

На колко градуса задължително се перат дънките?

Не сушете дънките в пералната машина и не ги усуквайте, за да ги изстискате. Окачете ги в добре проветрено помещение, далеч от слънчева светлина. Ако почувствате, че изделието се изкривява, когато е окачено, разстелете го, за да изсъхне върху хоризонтална повърхност. Гладете дънките само откъм грешната страна с не много гореща парна ютия.

Намажете кожените етикети и вложки с глицерин веднага след измиване. Това ще ги запази гладки и меки за по-дълго време.

Пране на дизайнерски дънки в перална машина

При шиенето на дънки дизайнерите често използват дантели, пайети, мъниста, кристали Сваровски и други декоративни елементи. За да не ги повредите при пране, купете специална мрежеста торбичка за пране на деликатни елементи. Това евтино и практично устройство значително намалява механичното натоварване на плата и отлично предпазва декора от повреда.

Перете дизайнерските дънки на ръчен режим или в режим на деликатно пране при температура на водата 30-40 градуса. По-добре е да изключите центрофугата. Извадете изпраните дънки от машината, извадете ги от мрежестата торбичка и ги закачете внимателно, за да се отцеди водата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Писмо от съдбата до теб...

Стихотворение на деня, 30 юни, от Петя Дубарова

Любовен съвет за всяка зодия за 30 юни 2024

Таро хороскоп за 30 юни 2024

Паунд - лев. Колко струва един британски паунд към български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Турска лира - лев. Колко струва една турска лира към един български лев днес, 30 юни /валутен калкулатор/

Манифестиране: 4 знака, че вашето желание скоро ще се сбъдне

4 предупредителни знака от Вселената, които не трябва да пренебрегвате

Таро хороскоп за месец ЮЛИ за всяка зодия

Най-щастливата зодия през юли 2024: Желанията се сбъдват, идват внезапни печалби и любов!

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com