Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Червено, синьо или зелено: кое грозде е най-здравословно

25 септември 2024, 20:30 часа

Сортовете грозде се разделят на три групи - зелени, червени и сини. Всеки от тях има своите полезни свойства. Но все пак има разлика между видовете. Кое грозде е по-полезно?
 
Гроздето е съкровищница на витамини и микроелементи. Особено много са желязото, фосфорът, калият, магнезият, селенът, витамин С, А и В6. То е богато на флавоноиди - мощни антиоксиданти, които помагат за намаляване на риска от рак и отслабват процеса на стареене.

Благодарение на богатия си състав гроздето подобрява обмяната на веществата, прочиства кръвоносните съдове, нормализира работата на сърцето и стомашно-чревната система. Гроздето съдържа йод: той регулира хормоните на щитовидната жлеза, облекчава раздразнението и умората и ви кара да се чувствате добре дълго време.

Лекарите особено наблягат на тъмното грозде. Според експертите, за разлика от зеленото грозде, то съдържа около десет пъти повече полезни компоненти, но само ако го ядете със семките.

Още: Само опитните лозари слагат това във водата с резниците на лозата

Синьо

Този вид се нарича още черно грозде. В тези сортове - най-високо съдържание на антоцианини, които допринасят за укрепване на имунната система. Те имат и противотуморно, антибактериално действие и помагат при лечението и профилактиката на офталмологични заболявания.

Най-много ресвератрол се съдържа в люспите и семките на гроздето, така че е по-полезно да се яде синьо грозде само ако плодовете се консумират с люспите и семките. Понастоящем полезните свойства на ресвератрола не са напълно изяснени, но няма съмнение, че той помага за предотвратяване на сърдечни заболявания, болестта на Алцхаймер, злокачествени тумори и катаракта.

Благодарение на високото съдържание на ресвератрол редовната консумация на черно грозде или червено вино спомага за изчистването на холестеролните плаки от кръвоносните съдове и възстановява еластичността на стените на съдовете.

Още: Грозде: Защо сърцето и тялото определено имат нужда от него

Доказателство за истинността на това твърдение е фактът, че сред французите броят на пациентите със сърдечносъдови заболявания е с 40% по-малък, отколкото сред жителите на други европейски страни. Според учените причината за това се крие във факта, че французите не сядат на масата за обяд или вечеря без чаша хубаво червено вино.

Тъмните сортове грозде са най-здравословни за жените. Редовната консумация на черно грозде може да предотврати развитието на рак на гърдата, матката и яйчниците, разширени вени, да избегне влошаването на състоянието на кожата, косата и ноктите и най-важното - да удължи младостта. В допълнение към всичко това черното грозде подобрява мозъчната функция и предотвратява влошаването на паметта.

Червено

Червеното грозде е богато на антиоксиданти, които помагат на организма да противодейства на вредното образуване на свободни радикали.  А кожата на червеното грозде съдържа ресвератрол - вещество, което разгражда лошия холестерол и подобрява еластичността на кръвоносните съдове. Плодовете съдържат много желязо, благодарение на което се повишава нивото на хемоглобина.

Още: Рецепта от бабиния тефтер: Най-вкусният компот от грозде

В допълнение към тези полезни компоненти, които се намират във всички сортове, червените му сортове съдържат такива вещества:

- Бета-каротин;
- Аскорбинова киселина;
- Витамини К, Р, В, А;
- Полезни елементи - манган, мед, бром, желязо, калий.

Зелено

Този вид се нарича още бяло грозде. Тези сортове имат най-ниско съдържание на киселини и повече пектин, който има способността да извежда отровите от организма. По-малко вероятно е да предизвикат алергии и храносмилателни проблеми, така че могат да се използват от деца.

Калорично съдържание

Не може да се каже, че калорийната стойност на гроздето е твърде висока, но в състава му има много глюкоза, така че не трябва да се злоупотребява с него. Въпреки факта, че различните сортове могат да съдържат различни количества глюкоза (зеленото грозде има повече глюкоза), калориите им са приблизително еднакви. Хората с наднормено тегло трябва да консумират плодове в ограничени количества и защото те повишават апетита.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес