Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Без ботокс: 10 храни, които произвеждат колаген в тялото ни

26 септември 2024, 06:00 часа

При понижаване на нивото на колаген в организма настъпва ускорено стареене и появата на бръчки. Ако искате да забавите тези процеси, тези храни трябва да станат част от обичайната ви диета.

Вижте още: И след 50 арабските жени имат два пъти по-млади лица, ето каква е тайната

Колагенът е основният структурен протеин, който се намира в различни съединителни тъкани на нашето тяло и е отговорен за младежкия вид и поддържането на кожата еластична.

Сьомга

Тя е пълна с минерали, отговорни за производството на колаген, като цинк. Освен това съдържа много омега-3 мастни киселини, които помагат да се поддържа кожата влажна.

Костен бульон

Той всъщност не стимулира производството на колаген, но вместо това съдържа биоактивна форма на колаген, която тялото ви може да използва веднага. Бульонът от пилешки и пуешки кости съдържа колаген тип II, който поддържа здравето на ставите, а бульонът от телешки кости съдържа колаген тип I, който поддържа здравето на кожата.

Яйца

Подобно на костния бульон, яйцата също съдържат колаген в жълтъците. В яйцата има и много сяра, която е важна за детоксикацията на черния дроб и производството на колаген. Това позволява на токсините, които разрушават колагена, да бъдат отстранени от тялото.

Семена от чиа

Те са богати на омега-3 мастни киселини, които са необходими за хидратацията и обновяването на клетките на кожата, за да изглежда тя млада и гладка.

Тиквени семки

Те са богати на цинк и затова, подобно на сьомгата, са идеални за хора, които нямат колаген. Печените семена са най-добри, защото са по-богати на хранителни вещества от суровите.

Цитрусови плодове

Голямото количество витамин С, съдържащо се в цитрусовите плодове, помага на аминокиселините в производството на пролин, неесенциална аминокиселина, която участва в производството на колаген.

Зелени зеленчуци

Съдържаt хлорофил , пигмент, който повишава нивото на проколаген в кожата. Хлорофилът също предпазва кожата от стареене, тъй като тялото го използва, за да се бори със свободните радикали и UV лъчите.

Вижте още: Първият симптом на висок холестерол се вижда на кожата

Горски плодове

Червените боровинки, къпините, ягодите и малините съдържат елагова киселина, която предпазва кожата от UV увреждане, и здравословно количество витамин С.

Авокадо

Витамин Е, съдържащ се в авокадото, помага за повишаване на нивата на колаген в тялото. Авокадото съдържа и полезни мазнини, които укрепват здравето на кожата и увеличават производството на колаген.

Домат

Богат е на ликопен, който предпазва кожата от UV лъчите и стимулира синтеза на колаген. Печените домати съдържат голямо количество ликопен.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес