Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Баба Марта 2024 - пълен списък на празнуващите имена

01 март 2024, 09:50 часа
Реклама

Баба Марта е традиционен български празник, който отбелязваме всяка година на 1 март.

Кой има имен ден на 1 март?

Празникът е свързан с българския фолклор и традиции. На 1 март имен ден празнуват всички с имената Мартин, Мартина, Марта. Освен тях имен ден имат Евдокий и Еводкия, тъй като на този ден правослованата църква чества Св. Евдокия.

Църковен празник на 1 март

Света Евдокия е била посечена с меч на 1 март. Тя живяла в сирийския град Илиопол. Там била известна не само с богатството си, но и с греховния си начин на живот. Когато случайно срещнала монаха Герман, вдъхновена от проповедите му, Евдокия решила да се покае и да откупи греховете си. Тя се изповядва пред Герман и следва заръките му да се покръсти в Христовата вяра. Евдокия се подлага на 7-дневен пост, включващ усамотение и молитва.

Най-оригиналните пожелания за Баба Марта

Когато след 7 дни Герман отива при нея, той заварва млада жена с бледо лице, но озарена от небесната радост. Монахът прави Евдокия своя послушница. Тя се оттегля като монахиня в манастир, а по-късно става и негова игуменка. Въпреки че Евдокия се покаяла и раздала богатството си, жителите на Илиопол не забравили предишния й живот и продължили да я търсят дори и след като тя напуснала града. Открили я в манастира и поискали от градоначалника тя да бъде наказана. Евдокия се опитала да го убеди в Христовата вяра. За тази своя дързост тя била изправена пред съда и подложена на мъчения, а по-късно и посечена с меч.

Традиции и обичаи на 1 март

По древна римска традиция годината започва на 1 март. У нас на този ден празнуваме Баба Марта. Според народните поверия тя е имала двама братя Голям и Малък Сечко - месеците януари и февруари, които винаги изпивали виното и не оставяли на Марта да го опита. Поради тази причината благата Марта се разлютила. Именно с нейното омилостивяване се свързват първомартенските традиции. Една от тях е старците да не излизат от дома си рано сутрин, за да не разлютят Баба Марта.

Закичването с мартеници се счита за езически обичай, останал още от времето на траките. След това традицията е била възродена от сестрата на хан Аспарух.

По традиция мартениците се носят до 9 март или до Благовещение (25 март), или до цъфтежа на дърветата, или до виждането на първия щъркел. Тогава мартеничката се сваля и се оставя под камък или се връзва на цъфтящо дърво.

Легендата за Баба Марта - знаете ли я?

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес