Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Антистрес диета: Как да отслабнете и да се освободите от напрежението през есента

18 октомври 2024, 13:00 часа

Есента често се свързва с уют и топлина, но за мнозина това време на годината се превръща в период на повишен стрес. Бързите промени във времето, по-краткият ден и увеличеното натоварване могат да доведат до влошаване на настроението и тревожност. В такива моменти много хора искат да се почерпят с нещо вкусно, за да разтоварят стреса. Не всеки обаче знае, че храната може да бъде не само източник на комфорт, но и средство за подобряване на психо-емоционалното състояние и поддържане на фигурата.

 

Как храненето влияе на стреса?

Още: Колко време след хранене е най-добре да се пие кафе

Съвременният ритъм на живот оказва сериозно влияние върху тялото, причинявайки не само физическа, но и емоционална умора. Продължителният стрес е свързан с повишено производство на адреналин и кортизол, което може да доведе до негативни последици за здравето. Докато краткосрочният стрес може дори да стимулира тялото, продължителното му излагане отслабва нервната система, намалява имунитета и може да причини сериозни заболявания.

Един от най-важните фактори в борбата със стреса е правилно съставената диета. По време на периоди на повишен стрес тялото се нуждае от повече витамини, минерали и антиоксиданти, които помагат за възстановяване на силата и облекчаване на нервната система.

 

Храни, които трябва да се избягват

Още: Каква е причината за появата на кашлица след хранене?

В търсене на енергия мнозина се обръщат към стимуланти като кафе, енергийни напитки, захар и алкохол. Въпреки способността им временно да подобряват настроението и да повишават концентрацията, в дългосрочен план те само влошават проблема.

Кофеинът и енергийните напитки могат да нарушат съня и да повишат нивата на тревожност, което може да увеличи стреса. Те също така пречат на усвояването на важни витамини като витамин D и витамини от група В, въпреки популярността си като средство за релаксация, алкохолът може да доведе до безсъние, дехидратация и промени в кръвната захар. Захарта и другите бързи въглехидрати причиняват резки скокове на инсулина и консумират големи количества минерали, необходими за нормалното функциониране на нервната система.

 

Храни, които могат да намалят стреса

Още: 2, 3 или повече - по колко пъти на ден трябва да се храним

За да поддържате спокойствие и да контролирате теглото си, е важно да включите в диетата си храни, богати на витамини от група В, магнезий, витамин С и омега-3 мастни киселини.

·       Ядките, бобовите растения, яйцата са богати на витамини от група В.

·       Тиквени семки, овесени ядки, спанак, банани са източници на магнезий.

·       Цитрусовите плодове, чушките, зелето, горските плодове съдържат витамин С.

·       Риба, семена от чиа – осигуряват омега-3 мастни киселини.

·       Ферментиралите храни (кисело мляко, кисело зеле) поддържат чревната микрофлора и подобряват настроението.

·       Растителните масла и авокадото са богати на здравословни мазнини.

За да постигнете най-добри резултати, трябва да обърнете внимание на балансирана диета и да вземете предвид правилото на обърнатия триъгълник: най-висококалоричните храни трябва да идват на закуска и обяд, а вечерята трябва да е лека.

 

Интегриран подход за справяне със стреса

Правилното хранене е само един от аспектите на управлението на стреса.

·       Здравословен сън: Редовният нощен сън от 7-8 часа ще помогне за възстановяване на силите и ще подобри настроението ви.

·       Физическа активност

·       Разходки на чист въздух

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес