Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ако един човек е НАРЦИС, той способен ли е да обича истински?

18 октомври 2021, 18:10 часа

Когато сме лудо влюбени, рядко забелязваме отрицателните черти на любимия, но те могат да са доста сериозни и да доведат до бъдещи проблеми. Ако с течение на времето започнете да индикирате поведение на партньора си, свързано с прекалено самолюбие или егоизъм, то запитайте се дали пък не страда от нарцистично разстройство. Ето и някои черти, по които може да го познаете и да разграничите в коя форма на нарцисизма попада. Ако е в леката, то връзката с него е възможна, но ако е в тежка – ще ви е доста трудно да преборите това.
Нарцисизмът е психическо разстройство, което се отличава с черти на характера, засягащи главно егоизма и самолюбието. Определени форми дори са наречени „зловреден нарцисизъм“. Степента им на проявление е различна:

Лека форма на нарцисизъм

Леките форми на това разстройство позволяват на „страдащия“ да обича друг човек и да има здравословни отношения с другите. Обаче в замяна той трябва да получава постоянно възхищение, комплименти, съпричастност и одобрение. Искат да получават вниманието на всички, стремят се към върха и най-вече велико кариерно развитие.

Умерена форма на нарцисизъм

При умерената форма нещата стават малко по-сложни. И тук не са изключени любовни взаимоотношения, но с много компромиси от страната на партньора. В такава връзка нарцисът постоянно се бори за надмощие, съревновава се и се конкурира с половинката си. Те не могат да са емпатични, не съчувстват и не са съпричастни, което е би се харесало на околните. Това довежда до редица конфликтни ситуации. Не могат да задоволят нуждите на партньора си, защото просто не се интересуват от тях – те виждат и се стараят към това, което ги интересува и което желаят. Половинката им винаги ще е на заден план и трябва да е много търпелив човек, за да издържи в такава връзка.

Тежка форма на нарцисизъм

Тук вече става доста сериозно. Тези хора не са способни да обичат някого друг. Обичат само себе си, мислят се за най-добрите във всичко. Обичат лукса, славата и благосъстоянието. Виждат се като справедливи личности, но само спрямо тях. Също така се смятат за блестящи и неповторими. Използват всички хора, докато не постигнат целите си. След това забравят за вас, дори и да са се престрували, че ви обичат.

Можете ли да усетите любов от нарцис?

Не можем да дадем окончателен отговор, защото всичко зависи от степента на формата, от която страда даден човек. Ако попада в първата форма, то със сигурност може да ви покаже любовни чувства, но ако е от последната – по-скоро отговорът е не.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес