Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 традиционни храни и напитки от света, които са част от списъка на ЮНЕСКО

18 юли 2024, 20:02 часа

Повечето хора познават обектите на световното наследство на ЮНЕСКО, но знаете ли, че този списък не включва само важни градове с история и култура? ЮНЕСКО включва в списъка и нематериалните културни ценности на различни страни по света. Част от нея са артистичните изпълнения, фестивалите, ритуалите, различните занаяти, а кулинарните традиции също са част от много такива практики.

Още: Обичате да хапвате паста: Ето какво се случва в тялото ви след това

Храната и културата са взаимосвързани. Процесите, свързани с приготвянето, сервирането на определени храни и напитки, може да изглеждат прости, но често имат значително социално и културно значение.

Например рецептите могат да се използват за предаване на знания от едно поколение на друго. Докато приготвянето и консумирането на определени храни като част от празник може да засили социалните връзки. За туристите запознаването с храната и кулинарните традиции на страната, която посещават, е един от най-добрите начини да задълбочат познанията си и да обогатят това преживяване.

Представяме ви някои от най-известните традиции, свързани с приготвянето на храни и напитки част от Списъка на нематериалното културно наследство на човечеството.

Френски хляб багета

Тази хлебна пръчка е една от най-обичаните храни в страната. Това е традиция, която датира от XVIII век. Традиционната рецепта се състои само от четири съставки: пшенично брашно, вода, мая и сол.

Чаената култура в Китай

Чаят е начин на живот в Китай, тъй като това е една от най-старите страни в света, в които се консумира тази напитка. По данни на ЮНЕСКО в Китай се произвеждат повече от 2000 различни вида чай от различни видове растения.

Белият трюфел в Италия

Белият трюфел е важна съставка в италианската кухня, особено в регионите на производство като Тоскана. ЮНЕСКО признава значението на италианските техники за лов на трюфели, които се предават от поколение на поколение устно. Техниките включват два важни процеса: лов и събиране, което се извършва със специална лопата. Кулинарната традиция включва и празници, които се провеждат в началото и в края на всеки сезон на трюфелите. По време на празненствата се приготвят специални ястия, за да се демонстрират вкусните аромати на местно отглежданите трюфели.

Средиземноморска диета

Средиземноморската диета обхваща страни като Испания, Италия, Португалия, Мароко, Хърватия, Кипър и Гърция. Начинът на приготвяне на храната прави този режим важна част от културата на тези страни. Друг фактор е ролята на пазарите. В повечето градове има големи пазари за хранителни продукти, на всеки от които има сергии и местни търговци, които продават своя семеен специалитет.

Турско кафе

Кафето е въведено за първи път в Османската империя през XV век. И от този момент нататък османците контролират търговските пътища за кафе и са отговорни за разпространението на кафето в цялата империя. Това обяснява и защо страните и териториите, окупирани преди това от османците, имат свои собствени традиции, които са тясно свързани с турското кафе. Начинът, по който се обработва и консумира турското кафе, отразява културата на страната.

Белгийска бира

В Белгия бира се вари още от Средновековието и първоначално се е приготвяла от монаси и монахини. През този период бирата е служила като заместител на водата, тъй като тя често е била нечиста и е разболявала хората. Бирата може да унищожи всякакви микроби и така се превръща в съществена част от кухнята, културата и традициите на страната. Днес има над 1500 различни вида белгийска бира с разнообразни вкусове, цветове и проценти алкохол.

Още: Как да разпознаем, че храната в ресторанта не е прясна: Важни признаци

Плосък хляб в Иран, Азербайджан, Централна Азия и Турция

Плоският хляб има дълга история на евразийския континент и всеки регион и държава има свои собствени вариации. Той е изключително важен за гастрономическата култура в тези страни. Освен че се консумира като ежедневна храна, този вид хляб играе важна роля и при сватби, раждане, погребения и религиозни събирания.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес