Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7-те най-добри храни за укрепване на имунитета

08 август 2024, 16:33 часа

Краят на лятото наближава, а с него и вирусни заболявания. Не искате да се разболеете? Тогава се запасете с продукти от нашия списък. За щастие всички те са много достъпни и прости.

Продукти за имунитет

Важно е да се изясни: фитонцидите трябва да се активират, задействайки техните суперсили. Това се случва на химическо ниво, когато натрошеният продукт влезе в контакт с въздуха. Тоест, необходимо е да нарежем, накълцаме, изстискаме и т.н. нашата суперхрана и едва след това да я използваме за храна.

1. Хрян

Хрянът е естествен антибиотик. Използва се в народната медицина отдавна и се цени заради антибактериалните си и кръвопречистващи свойства. Добавяйки го към храната, можете да подобрите работата на стомашно-чревния тракт като цяло, както и да понижите нивата на кръвната захар.

Лекар: За железен имунитет яжте тези храни през октомври

2. Лук и чесън

Те трябва да присъстват във вашата диета, ако искате да имате силна имунна система. Повечето бактерии, вируси и паразити се страхуват от лук и чесън.

3. Джинджифил

Джинджифилът е отличен продукт за профилактика и защита от вируси. Можете да сварите вкусен чай от джинджифил. Или можете да подготвите имунни бомби. За да направите това, трябва да направите паста, като смилате обеления джинджифил и лимон заедно с кората, смесвате всичко с малко количество мед, поставяте в малки форми и замразявате.

4. Горчица

Горчицата е отличен естествен антибиотик. Можете да правите вани с горчица или да я добавяте към ястията си. Съдържа мощен заряд от фитонциди и отлично стимулира имунната система.

9-те най-добри плодове и зеленчуци за здрава имунна система

5. Ряпа

Първият лек за кашлица за всички родители. Ряпата е естествен антисептик, има дезинфекционни свойства и „стимулира“ имунната система.

6. Червена боровинка

Невероятно полезно зрънце за имунната система. Но е препоръчително да не се третира особено термично. Най-добрият начин за консумация на червени боровинки е приготвянето на десерти или напитки от замразени и натрошени плодове. Това е естествен антибиотик и може да повдигне настроението ви. И ако добавите натурален мед и кедрови ядки към боровинките, това ще бъде не само здравословно, но и много вкусно!

7. Морковени връхчета и сок

Съдържа голямо количество селен, който е антиоксидант, както и други полезни вещества и витамини: фосфор, магнезий, йод, ретинол и др. Подобрява състоянието на кръвоносната система, имунитета и прави външния вид по-здрав.

Пресният сок от моркови може да нормализира телесната температура, ако имате треска. За да се премахнат бактериите в устната кухина, те могат да се изплакнат. Върховете и морковите се добавят към различни ястия, засилвайки ползите от изядената храна.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес