Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 тайни навика на хора, които не познават стреса

26 юни 2024, 09:04 часа

Ние копираме много неща от други хора, добри и лоши, така че можете да „откраднете“ 8 тайни навика на хора, които не познават стреса. Всъщност те знаят как да се справят с него.

Реклама

Живеем във време, в което едни от най-големите ни врагове са стресът, безпокойството, всички състояния, които нарушават качеството на живота ни. Да отидеш на психотерапевт винаги е правилният избор, но понякога е добре да научиш нещо от хора, които мислиш, че са спокойни, които никога не се ядосват и които рядко са стресирани. 

Вижте още: Ако животът ви е попаднал в задънена улица, прочете тази притча

„Трябва да призная, че прекарах голяма част от живота си, тревожейки се за неща, които можех да оставя на мира. Освен всичко друго, научих тайните навици на хора, които никога не са били подложени на стрес“, пише Алекс Матерс на yourtango .com.

1. Те ​​са над своята несигурност

Няма по-добър начин да развиете ненужно безпокойство от това да се поддадете на фалшивата идея, че трябва да криете несигурността. Ако вярвате в идеята, че нищо не е наред с вас, това е присъда. Поставя ви под голям натиск – точно обратното на спокойствието. Спокойните хора приемат своите ограничения, работят върху неща, които могат да променят и отхвърлят идеята, че лошите неща не съществуват.

2. Те се движат със скоростта на живота

Простите промени в поведението имат огромно влияние върху това как се чувстваме и какво мислим за себе си. Спокойните хора физически не бързат. Това не означава, че не правят неща или че ги мързи. Това просто означава, че те се движат със скоростта на живота. Те говорят с темпо, което не натоварват другите или себе си.  Спокойното и бавно движение може да бъде умишлено. Може да се разглежда като навик, който се възпитава. Когато се движите по-бавно, животът се забавя и всичко става по-лесно.

3. Те не правят неща, които ги карат да се тревожат

Дори да се разстроим и да изразим недоволството си от това, пак можем да правим неща, които ни изнервят. Знаете ли какви са тези неща? Спри да пушиш. Намалете или премахнете кофеина. Бъдете наясно с причинно-следствената връзка между определени навици и това как се чувствате. Трябва да намерите начин да се отървете от лошите навици.

4. Качествен сън

Адекватният сън (7-8 часа през нощта) е изключително важен за нервната ни система. „О, аз съм супер силен, защото спортувам всеки ден, грижа се за децата, върша четири работи и спя четири часа на ден.“ Предполага се, че е добре за вас, но липсата на сън може да увеличи стреса ви и да ви накара да изглеждате по-стари, отколкото сте. Трябва да намерите начин да спите качествено всяка вечер, за да можете наистина да си починете. Това е единственият начин да бъдете успешни през всеки следващ ден.

5. Приемат предизвикателствата

Мирните хора живеят според следната философия: независимо какво реша да направят с живота си, винаги ще има предизвикателства, проблеми и разочарование. Стресиращо е да живеем според това, което другите хора искат, а не според това, което искаме ние. Спокойните хора търсят това, което искат. Те си казват: "Какво бих искал да направя този месец?" И те намират начин да го осъществят, знаейки, че всякакви неща ще се опитат да застанат на пътя им и да саботират усилията им. Те знаят, че трудностите ще се случат и просто ги приемат и се справят с тях спокойно. Те знаят, че животът не е мед и мляко и че има моменти в живота, когато трябва да бъдем по-силни, отколкото сме.

Вижте още: Учени: Тази храна носи ударна доза допамин в мозъка

6. Грижа за другите

Ето един важен житейски съвет: фокусирайте се върху това да помагате на другите да получат това, което искате, и вие ще получите това, което искате. Така че, ако искате да се чувствате по-спокойни, съсредоточете се върху това да помагате на другите да се чувстват спокойни. Сега вниманието ви вече не е насочено към вас самите, което е изтощително. Вашето внимание е насочено навън. Това е правилният път към психологическа стабилност. Става дума за принос и доставяне на радост на другите. Отворете очите си, успокойте другите и вие на свой ред ще бъдете отпуснати и спокойни.

7. Спрете да търсите „щастие“

Има разлика между търсенето на това, което искаме да правим с живота си и преследването на щастието. Търсенето на щастие означава постоянно да самооценяваме емоционалния си опит. Работата с емоциите е следната: те варират с всяка мисъл, която идва на ум. По природа ние сме променливи същества. Мирните хора отдавна са спрели да се фокусират върху чувствата си и да възприемат „щастие“. Вместо това те съсредоточават вниманието си върху създаването на системи, в които да работят. Да бъдеш активен, да приемаш удари и да приемаш по-малко забавните части от живота е рецепта за това, което смятаме за „щастие“. Щастието не винаги е хубаво усещане – това е миньорска работа, в която работиш това, което те интересува и което те вълнува, а в същото време си целият в кал и с усмивка на лицето.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес