Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 съвета за избор на цветове за стените вкъщи

23 април 2024, 15:44 часа

Стените са фонът, на който се развива "главното действие" на вашия интериор. А цветът, който избирате за тях, определя цялостната схема на помещението, неговия стил, атмосфера и дори размера му.

Реклама

Използвайте текстура

Ако не сте почитатели на ярките, наситени цветове, можете да изберете някой неутрален тон и да си "поиграете" с различни текстури (тапети под боя, декоративна мазилка). Те ще придадат на цвета дълбочина, а на интериора - допълнителна интрига.

Изберете светли цветове, за да разширите пространството

Светлите, пастелни цветове ще създадат усещане за въздух в стаята и визуално ще разширят пространството. Тъмните, наситени цветове, напротив, ще направят атмосферата по-камерна, ограничавайки пространството.

Какви цветове не трябва да се използват в интериора?

Комбинирайте естествени цветове

Естествените цветове, като зелено и кафяво, се комбинират лесно помежду си. Така че за вдъхновение се вгледайте в природата и ще постигнете цветова хармония.

Обединете помещенията с цвят

Домът изглежда по-сплотен, ако цветът преминава безпроблемно от една стая в друга: боядисайте пода във всички стаи с една и съща боя или използвайте един и същ кант по тавана.

Наблегнете на мебели в неутрални тонове

Нека основните елементи (под, гардероб, легло, диван и т.н.) са в неутрални цветове. Това ще ви позволи да промените интериора с най-малко средства, тъй като боядисването на стените в различен цвят е много по-евтино, отколкото купуването на нов скрин.

Кои цветове в интериора дразнят и кои успокояват?

Не забравяйте за тавана!

Нашият съвет: изберете същия цвят боя за тавана като за стените, но с няколко нюанса по-светъл. Ако имате високи тавани, можете да ги боядисате в по-тъмни цветове.

Подгответе помещението за боядисване

Подготвителната работа е досадна, но по-късно ще ви спести нерви. Като начало разчистете помещението от мебели или поне ги преместете в центъра на стаята и ги покрийте с полиетилен.
Изравнете стените. Отвийте контактите и махнете пластмасовите капаци от превключвателите. Закрийте местата по стените, които не трябва да се боядисват, с бояджийско тиксо, а пода покрийте с вестници или домакинско фолио.

Спазвайки тези съвети помещението ви ще стане привлекателно и стилно и дори и най-големите майстори ще ви завидят.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес