Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 съвета срещу запушени пори

25 юли 2022, 15:30 часа
Реклама

Красотата и здравето на кожата на лицето се влияе от редица фактори. Поддържането ѝ чиста, предотвратява запушването на порите и по нататъшните проблеми, които могат да възникнат от това, като появата на акне, зачервяване, различни белези или черни точки. Съществуват много и различни начина да се предотврати запушването на порите и не си мислете, че те всичките са свързани само и единствено със скъпи козметични процедури.

Какво предизвиква запушване на порите?

Единият от факторите, които влияят на това, е нередовното миене на лицето. През деня по него се натрупват много и различни замърсявания били те от грима, който използвате или от не до там чистия въздух в града. Освен това по повърхността на кожата се отделят мъртви клетки и серум, които ако не миете лицето си редовно, остават по кожата и причиняват запушване на порите и раздразнение на кожата.

Прекаленото миене на лицето също предразполага запушване порите на лицето. Причината е в това, че по този начин кожата се пресушава, което от своя страна провокира отделянето на повече серум и прекомерното ѝ омазняване. По този начин се създават условия за натрупването на различни нечистотии по кожата, които запушват порите.

Друг фактор, който провокира запушването на порите, това е прекаленото използване на различни и не до там подходящи козметични средства. По-агресивните продукти правят кожата на лицето по-уязвима, в следствие на което тя започва да секретира повече серум, за да предотврати последващите поражения. Именно нарушаването на повърхностния защитен слой на кожата води до нейното раздразнение и зачервяване.

Какво да ДА правим и какво да НЕ правим при запушени пори на носа

Има ли и какви са начините да предотвратим запушването на порите? 

Първият е да миете лицето си редовно, но не и прекалено често. Измиването му сутрин и вечер с подходящ за вашия тип кожа продукт е напълно достатъчно.

Използването на правилните хидратиращи и почистващи продукти, според типа кожа също ще предотврати запушването на порите.

Посещавайте козметик или дерматолог редовно, за да почистят кожата на лицето ви със специални за това химически ексфолианти.

Използването на лентички за черни точки е много по-добър начин да се справите поне с видимия слой на запушените пори, вместо да се опитвате да ги стискате.

Правете редовно маска на лицето си с активен въглен или с хума, защото тези два натурални продукта имат свойството да почистват порите в дълбочина и да ги поддържат отпушени.

И последният съвет е да използвате ретинол, защото той има способността да попива дълбоко в кожата, като стимулира регенерирането и обмена на клетките. По този начин се потиска секрецията на серум и се предотвратява запушването на порите.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес