Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

7 козметични продукта, които дерматолозите препоръчват да не използвате

23 февруари 2022, 10:15 часа

На някои козметични продукти се доверяваме повече, ако видим върху тях индикацията „одобрено от дерматолози“. Всъщност препоръките и съветите на тези специалисти често имат специална професионална стойност. В същото време лекарите също са хора и трябва да се грижат за кожата си. Интересно е да се знае какво използват и какво е табу за тях.

Ето списък с козметични продукти, които дерматолозите не използват и не препоръчват на своите пациенти. Изненадващо, "номинираните" в този списък често изглеждат безобидни и необходими на всеки рафт за баня.

1. Лосион за ръце и тяло

Дерматолозите като такива обикновено използват кремове. Те имат гъста консистенция и са в състояние да овлажняват кожата, както трябва. Но лосионите - напротив, не. Често те представляват масла, смесени с вода. А след използването на такива продукти ръцете и тялото стават мазни и лепкави.

2. Маски на основата на въглен

Този популярен продукт има и противници сред дерматолозите. Специалистите потвърждават, че освен че процедурата за премахване на маската е много болезнена, тя нарушава структурата на кожата. Съставките на този продукт действат агресивно, тъй като премахват клетките, фината коса, мазнините и себума.

3. Слънцезащитен спрей

Специалистите са съгласни, че слънцезащитните спрейове понякога са по-удобни за използване. Невъзможно е обаче да се нанесе с по-дебел слой, а освен това такъв продукт, пръскайки го попада във въздуха, а не в кожата. Също така дерматолозите смятат, че физическите слънцезащитни продукти, такива, чийто състав съдържа цинков оксид или титанов диоксид са по-благоприятни за кожата и по-ефективни в сравнение с химическите аналози. За разлика от последните, слънцезащитните продукти отразяват ултравиолетовите лъчи и не ги абсорбират.

4. Масло за слънчев тен

Маслото за слънчев тен също не е спечелило доверието на дерматолозите. То не само има ниско ниво на защита от ултравиолетовите лъчи, но също така е способно да запуши порите, което може значително да влоши състоянието на кожата.

5. "Хидрокортизон" мехлем

Този мехлем е силно действащо стероидно лекарство, използвано за лечение на сериозни кожни заболявания. Въпреки това, много хора го използват с цел намаляване на количеството подуване на лицето без съвет от лекар. Хидрокортизонът не се използва от дерматолозите за такива цели без явни индикации. Когато се използва продължително време, може да причини обрив, разрушаване на кожата, дерматит и стероидно акне.

6. Маска за крака

Дерматолозите не препоръчват овлажняващи и подхранващи маски за крака. Кремовете изпълняват своята функция много по-добре. Маските нямат практическа полза, освен това никак не са удобни за използване.

7. Кокосово масло

Кокосовото масло е много популярно, особено за домашна употреба, но не е най-добро като козметика за лице. Кокосовото масло придава мазен блясък на кожата, запушва порите и като следствие може да доведе до акне и пигментни петна.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес