Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака за сърдечни проблеми, които трябва да знаят дори младите хора

14 октомври 2024, 21:30 часа

Ето шест червени флага и потенциални признаци на сърдечни проблеми, които трябва да имате предвид, дори ако сте млади.

1. Чувствате се изтощени или задъхани без видима причина

Тъй като сърцето ви изпомпва живителния кислород и хранителните вещества в тялото ви, всяко забавяне на този процес може да ви накара да се чувствате зле.

Още: Здравен съвет за деня, 14 октомври: Лекар: Яжте ги всеки ден, тези есенни храни са най-полезни за сърцето

Когато сърцето ви не функционира правилно (особено в случай на сърдечна недостатъчност), кръвта може да се върне в белите дробове и около тях, и да затрудни поемането на въздух.

Сърдечното заболяване може да се прояви по малко по-различен начин в зависимост от пола ви. Жените са по-склонни да имат незабележими признаци. Например, ако една жена получава сърдечен удар, тя невинаги ще изпитва смазваща болка в гърдите. Много по-вероятно е да има задух и умора.

Но как можете да разберете дали задъхването и постоянната умора се дължат на скрит сърдечен проблем, а не на заболяване на белите дробове, продължителна инфекция или нещо друго?

Най-важното е умората и задухът да се проявяват отското. Ако преди няколко седмици или месеци сте били в състояние да вършите обичайните си задължения, само че скоро след започването им ви се налага да седнете, това е нещо, на което трябва да обърнете внимание - и може да е потенциален знак, че нещо се случва със сърцето ви.

Още: Сърцето е в риск: Как да не пропуснете фатална болест през есента?

Струва си също да се отбележи, че ако пушите, имате разстройство, свързано с употребата на наркотични вещества, диабет, високо кръвно налягане или висок холестерол, или ако в семейството ви има хора със сърдечни проблеми, вероятността да развиете сърдечно заболяване е много по-голяма, отколкото при човек, който не отговаря на това описание.

2. Вие ви се свят или понякога губите съзнание

Когато припаднете, това обикновено означава, че мозъкът ви не получава достатъчно приток на кръв, често защото кръвното ви налягане е спаднало. А многократното припадане, на пръв поглед без причина, определено не е нормално.

Въпреки че припадъкът е най-явният знак, че става въпрос за сериозен здравословен проблем, ако тренирате и постоянно се чувствате на ръба на припадък, това също е проблем. Нормално е да се чувствате малко задъхани, докато тренирате. Не е нормално просто да изгубите съзнание, ако наистина чувствате, че ще припаднете, когато се напрягате.

Още: Учени: Хората, които пият чай ежедневно, имат по-здраво сърце

Все пак не е задължително да припаднете, за да заподозрете сърдечен проблем. Усещането за непреодолимо замайване, докато сте в покой или се движите, също може да бъде причина за безпокойство.

И все пак имайте предвид, че много други неща могат да причинят тези симптоми, като световъртеж, дехидратация, ниска кръвна захар или ушна инфекция. Затова ги обсъдете с лекаря си, особено ако имате и други необичайни симптоми.

3. Чувствате натиск в горната част на тялото ви

Има огромен набор от неща, които могат да причинят усещане за тежест и стягане в горната част на торса - в крайна сметка там се намират белите дробове, части от храносмилателния тракт и сърцето. Въпреки това болката в гърдите обикновено е явен признак, че може да е налице сърдечно заболяване. Тя сигнализира, че имате проблем с кръвоснабдяването.

Отново може да е трудно да се определи откъде точно произтича натискът. Някои хора го описват като слон, който седи на гърдите им. Други описват натиска като много по-незабележим или пък изобщо не усещат нищо. Съществува цял спектър и всеки е различен.

Възможно е да забележите и някаква болка надолу по ръцете, шията, челюстта или гърба, или дори да оприличите усещането на лошо храносмилане. Също така може да почувствате гадене или да се изпотите.

4. Сърдечният ви ритъм рязко се повишава от нищото или имате необясними пристъпи на паника

Пулсът ви може да се повиши по различни причини - да речем, че сте излезли да тичате, изпили сте много кафе или любимият ви току-що ви е изпратил сладко съобщение.

Но ако в покой сърцето ви сякаш трепти неконтролируемо или не бие така равномерно, както обикновено, може би става дума за скрит сърдечен проблем, или ако внезапно получите замайване.

Не е необичайно сърцето да прескача ритъма си от време на време, въпреки че това може да бъде смущаващо, когато се случи. В крайна сметка, ако усещате, че сърдечният ви ритъм се различава от нормалното, няма да е лошо да си запишете час при лекар специалист.

5. Имате някакви проблеми с долната половина на тялото си

Сърдечните проблеми могат да се проявят и в по-изненадващи части на тялото ви. Например може да имате периферна артериална болест - когато артериите, които пренасят кръв от сърцето до останалата част на тялото, се стесняват - която понякога причинява болка, изтръпване и спазми в дупето, бедрата или мускулите на прасците.

Обикновено нещата се влошават, докато се движите. Когато имате състояние като сърдечна недостатъчност, организмът ви по-трудно изпомпва кръв и към други части на тялото. Това може да доведе до натрупване на течност и подуване на краката, глезените и стъпалата.

Сексуалният ви живот също може да се влоши. Еректилната дисфункция е един от често срещаните предупредителни признаци за сърдечно заболяване. Изследвания показват, че сърдечните проблеми могат да повлияят на либидото и способността за оргазъм или да доведат до проблеми с овлажняването и болезнен секс.

6. Трудно заспивате и оставате в заспало състояние

Ако се сблъсквате с някой от горните проблеми и сънят ви е некачествен, може да сте изправени пред някакъв вид сърдечносъдов проблем - например сърдечна недостатъчност. Това е така, защото, когато лежите в легнало положение, кръвта от краката ви се движи обратно към сърцето, което може да претовари капацитета му за изпомпване.

Или пък може да се събудите по средата на съня и да се задъхвате поради недостиг на въздух, причинен от кръвта, която може да се върне в белите дробове, когато сърцето не работи добре.

Разстройството на съня може да повиши кръвното ви налягане и да окаже огромно натоварване върху сърцето и организма. Симптомите на сънната апнея могат да включват шумно хъркане и събуждане със силно главоболие. Така че, ако усещате някое от тези неща, трябва да отидете на лекар.

Тъй като много от сърдечните проблеми се развиват бавно с течение на времето, обръщането на внимание към гореописаните здравословни състояния - особено в млада възраст - може да помогне за предотвратяване на най-лошия сценарий.

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес