Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 признака, че ядете повече протеини, отколкото ви е необходимо

09 август 2024, 08:20 часа

Протеинът е богато на аминокиселини хранително вещество, от което се нуждаете за здравето на мускулите, костите и имунната система. Увеличаването на приема на протеин може да бъде полезно в някои случаи, но да е вредно в други и дори може да доведе до странични ефекти и здравословни проблеми. 

„Повечето не винаги е по-добро, когато става дума за поддържане на здравето на мускулите“, казава д-р Колийн Раухът Тюксбъри, национален говорител на Академията по хранене и диететика, САЩ. „Вместо това трябва да се съсредоточите върху това колко и колко често. Изследванията показват, че повече от това няма голяма полза и дори може да доведе до прекомерна консумация.

Препоръчителният дневен прием на протеини варира в зависимост от цялостното ви здравословно състояние и колко физическа активност извършвате на ден. Препоръчителното дневно количество е  е 46 грама за жени и 56 грама протеин за мъже. 

Дневният прием варира в зависимост от конкретните фитнес и здравословни цели –може да се нуждаете от повече протеин с възрастта, за да компенсирате загубата на мускулна маса или ако искате да изградите повече мускули във фитнеса – но дневният лимит не трябва да надвишава 2 грама на килограм телесно тегло на ден. Ако редовно превишавате тази граница, има вероятност да изпитате храносмилателни, бъбречни или съдови проблеми. Едно здраво тяло може и да няма проблеми с метаболизма на допълнителните протеини, но за хората с хронични заболявания, прекомерната консумация на пронеини крие сериозни последици за здравето.

Лекар: 6 признака, че ядете твърде много протеини

Как да разберете, че ядете твърде много протеин? 

„Кето“ дъх
Специфичният дъх на ацетон може да е знак, че сте в кетоза. Състояние, при което тялото ви изгаря мазнини вместо глюкоза като основен източник на енергия. Кетозата е свързана с диета с високо съдържание на протеини, включително кето диетата.
Ацетонът е страничен продукт от разграждането на мазнините в тялото. Неговите частици са малки, така че лесно се издишва. Ацетонът може да накара дъха ви да мирише на плодове или на лак за нокти. Някои изследвания показват, че при здрави хора „кето дъхът“ може да бъде индикатор за загуба на мазнини, ако са на диета с ниско съдържание на въглехидрати като Кето.

Дехидратация 
Ако започнете да ядете повече протеини, вероятно ще започнете да уринирате по-често, защото бъбреците ви работят по-усилено, за да метаболизират излишните хранителни вещества. Всичко това може да доведе до дехидратация , така че е важно да пиете много вода, ако сте на диета с високо съдържание на протеини. 

Качване на тегло
Яденето на повече протеини, отколкото тялото ви може да понесе, може да доведе до наддаване на тегло.
Повече протеин обикновено означава повече калории, а източникът на протеин, който изберете, може да е пълен с наситени мазнини. Освен това тялото ви превръща излишния протеин в захар, която се съхранява като мазнина. С течение на времето тези фактори могат да допринесат за увеличаване на теглото.

Стомашно-чревен дискомфорт
Стомашно-чревните симптоми са доста чести, ако ядете повече протеини. Диета с високо съдържание на протеини (особено животински) и ниско съдържание на фибри може да доведе до запек, гадене, диария и болки в стомаха. 
Определени източници на протеин, като месото, може да отнеме повече работа за разграждането на тялото ви.  Някои хора имат трудности при храносмилането на цели ядки, особено ако не ги дъвчат добре. 

Може да забележите странични стомашно-чревни ефекти, ако разчитате на протеинови добавки, шейкове, прахове и блокчета, които съдържат захарни алкохоли.

Сърдечно заболяване
Протеинът може да има положителен и отрицателен ефект върху вашата сърдечно-съдова система в зависимост от вида протеин, който ядете.
Растителни протеини като бобови растения, ядки, семена, риба и морски дарове могат да бъдат от полза за здравето на сърцето ви, докато протеини на животински произход като червено месо, преработено месо и храни могат да увеличат риска от сърдечни заболявания.

5 храни, които съдържат повече протеини от яйцата

Проблеми с бъбреците и черния дроб 
Ако имате бъбречно или чернодробно заболяване , процесът на разграждане на излишния протеин се затруднява. Приемът на много протеини може да доведе дори до бъбречна недостатъчност. 

Друг проблем е амонякът, страничен продукт от преработването на протеина, който се отделя в урината. Ако имате лоша бъбречна или чернодробна функция, амонякът може да достигне токсични нива и да причини опасни странични ефекти в тялото ви.

Кога всъщност трябва да увеличите приема на протеини?

Може да обмислите увеличаване на приема на протеини, ако:

  • Се опитвате да изградите мускули
  • Имате рани, които трябва да зараснат
  • Поддържате мускулна маса
  • Тренирате с висока интензивност 

Като цяло е опасно ако протеините са единственото хранително вещество, на което давате приоритет. За да функционира нормално вашето тяло то се нуждае и от фибли и въглехидрати. Затова съсредоточете се как изглежда чинията ви, а след това си осигурете достатъчна физическа активност, за да помогнете на тялото си де преработи храна, която му давате. 

Вероника Гюрова
Вероника Гюрова Отговорен редактор
Новините днес