Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 последствия от неправилно поставена пломба

29 септември 2024, 11:00 часа

Здравето на зъбите не е само усмивка, то е важен компонент на цялостното здраве на тялото. Но дори и да се опитвате да не пренебрегвате зъбите си, трябва да запомните, че тяхното правилно лечение също е важно.

Липсата на зъби води до неправилна захапка, дисфункция на темпоромандибуларната става - оттам постоянно главоболие, лоша стойка и др. Но ако се опитвате да се грижите за зъбите си, трябва да знаете какви могат да бъдат последствията от неправилното поставяне на пломба или имплант.

 

Още: Съдят зъболекар за измами с протези

Не е толкова просто

При изработката на коронка ортопедът и зъботехникът се съобразяват със стотици параметри. Пациентът знае само няколко неща: материала и цвета на бъдещата реставрация. Но при изработката на всяка коронка се вземат предвид дебелината на материала, групата на зъба, височината на куспидите, съотношението със съседни зъби и контактни точки, височината на коронката и много други.

Ситуацията с пълнежа също не е лесна. При възстановяване на зъб зъболекарят взема предвид индикации, противопоказания, натоварване при дъвчене, свиване на материала, както и неговото прилягане. За съжаление неправилното поставяне на пломба или коронка е проблем, с който се сблъскват много хора.

 

Още: Трябва ли да се спи със зъбните протези?

Последици от неправилно поставена пломба или корона

Патогенни бактерии. При пломбирането е важно да се постигне максимална плътност на зъба и да се елиминира микроизтичането, когато бактериите могат да проникнат през празнината между естествените тъкани и пълнежния материал. Важно е да спазвате същите правила, когато правите корони.

Неправилна захапка. Неправилно поставената коронка може да промени захапката, което от своя страна води до допълнително натоварване на съседните зъби. Това може да доведе до преждевременното им износване или дори до напукване на емайла.

Проблеми с венците. Неправилно поставените конструкции могат да наранят венците, да навредят на тяхното здраве и да провокират възпалителни процеси като гингивит или пародонтит.

Още: Зъболекар съветва: Такива зъби са предупредителен знак за стрес

Проблеми с челюстната става (TMJ). Неправилното поставяне на пломба или коронка води до промени в захапката, което провокира нарушения в челюстната става.

Дискомфорт и болка. Ако пълнежът е поставен неправилно, пациентът може впоследствие да почувства болка при дъвчене. Това се дължи на прекомерно напрежение в челюстните мускули, което понякога дори води до главоболие.

Болки в гърба. Всичко в тялото е взаимосвързано. Заради неправилно поставена пломба, захапката се променя. В резултат на това останалите мускули започват да компенсират всички нарушения, което води до тяхното пренапрежение. И след известно време пациентът може да почувства болка в областта между лопатките, в долната част на гърба.

 

Как да избегнем проблемите

За да избегнете сериозни и неприятни последици след лечение на зъбите:

·       изберете опитен зъболекар.

·       Редовно посещавайте зъболекаря си за профилактични прегледи.

·       Обърнете внимание на това как се чувствате след поставяне на пломба или корона.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес