Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

6 основани на доказателства ползи за здравето от конопените семена

19 юли 2023, 15:35 часа

Конопените семена са източник на растителен протеин, който може да осигури ползи за здравето, включително подпомагане на храносмилането и здравето на сърцето. Те са изключително питателни и богати на здравословни мазнини, протеини и различни минерали.

Ето 6 ползи за здравето от конопеното семе, които са подкрепени от науката.

1. Конопените семена са невероятно хранителни

Те имат мек, орехов вкус и често се наричат ​​конопени сърца. Конопеното семе съдържа над 30% мазнини. Изключително богати са на две основни мастни киселини, линолова киселина (омега-6) и алфа-линоленова киселина (омега-3).

Конопените семена са чудесен източник на протеини, тъй като повече от 25% от общите им калории са от висококачествен протеин. Това е значително повече от подобни храни като семена от чиа и ленени семена, чиито калории са 16–18% протеин. Те са чудесен източник на витамин Е и минерали, като фосфор, калий, натрий, магнезий, сяра, калций, желязо и цинк.

Конопените семена могат да се консумират сурови, варени или печени. Маслото от конопено семе също е много здравословно и се използва като храна и лекарство в Китай от най-малко 3000 години.

2. Конопените семена могат да намалят риска от сърдечни заболявания

Интересното е, че яденето на конопени семена може да намали риска от сърдечни заболявания. Семената съдържат големи количества от аминокиселината аргинин, която произвежда азотен оксид в тялото ви.

В голямо проучване при над 13 000 души повишеният прием на аргинин съответства на понижени нива на С-реактивен протеин (CRP), маркер за възпаление. Високите нива на CRP са свързани със сърдечни заболявания.

Освен това проучвания върху животни показват, че конопеното семе или маслото от конопено семе може да намали кръвното налягане, да намали риска от образуване на кръвни съсиреци и да помогне на сърцето да се възстанови след инфаркт.

Кой би повярвал, че конопеното семе има толкова много ползи за организма

3. Конопените семена и масло могат да бъдат от полза при кожни заболявания

Мастните киселини могат да повлияят на имунните реакции в тялото ви.

Проучванията показват, че имунната система зависи от баланса на омега-6 и омега-3 мастни киселини. Конопените семена са добър източник на полиненаситени и есенциални мастни киселини. Те имат около 3:1 съотношение на омега-6 към омега-3, което се счита за оптимален диапазон.

Проучванията показват, че даването на масло от конопено семе на хора с екзема може да подобри кръвните нива на незаменими мастни киселини.

Маслото може също да облекчи сухата кожа, да подобри сърбежа и да намали нуждата от лекарства за кожата.

4. Конопените семена са чудесен източник на растителни протеини

Около 25% от калориите в конопеното семе идват от протеини, което е сравнително високо.

Всъщност по тегло конопените семена осигуряват подобни количества протеин като говеждото и агнешкото - 30 грама конопени семена или 2-3 супени лъжици осигуряват около 11 грама протеин.

Те се считат за пълен източник на протеини, което означава, че осигуряват всички основни аминокиселини. Вашето тяло не може да произвежда незаменими аминокиселини и трябва да ги получава от вашата диета.

Пълните източници на протеини са много редки в растителното царство, тъй като растенията често нямат аминокиселината лизин. Киноата е друг пример за пълноценен източник на растителен протеин.

Усвояемостта на конопения протеин също е много добра - по-добра от протеина от много зърнени храни, ядки и бобови растения.

Здравословните ползи на конопеното семе

5. Конопените семена могат да намалят симптомите на ПМС и менопаузата

До 80% от жените в репродуктивна възраст може да страдат от физически или емоционални симптоми, причинени от предменструален синдром (ПМС). Тези симптоми много вероятно са причинени от чувствителност към хормона пролактин.

Гама-линоленова киселина (GLA), открита в конопеното семе, произвежда простагландин Е1, който намалява ефектите на пролактина.

6. Целите конопени семена могат да подпомогнат храносмилането

Фибрите са съществена част от вашата диета и са свързани с по-добро храносмилателно здраве.

Целите конопени семена са добър източник както на разтворими, така и на неразтворими фибри, съдържащи съответно 20% и 80%.

Разтворимите фибри образуват гелообразно вещество в червата ви. Това е ценен източник на хранителни вещества за полезните храносмилателни бактерии и може също така да намали скоковете в кръвната захар и да регулира нивата на холестерола.

Въпреки това, олющените или обелени конопени семена - известни също като конопени сърца съдържат много малко фибри, тъй като богатата на фибри обвивка е отстранена.

Въпреки че конопените семена едва наскоро станаха популярни на Запад, те са основна храна в много общества и осигуряват отлична хранителна стойност. Те са много богати на здравословни мазнини, висококачествен протеин и няколко минерала.

Като цяло конопеното семе е невероятно здравословно. Те може би са една от малкото суперхрани, достойни за репутацията си.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес