Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 знака, които издават, че ще живеете повече от връстниците си

24 февруари 2022, 09:50 часа

Някои хора живеят по-дълго от други. Все още няма недвусмислена научна обосновка за този факт, но все пак има няколко предполагаеми обяснения за различната продължителност на живота.

Всяка една от тези идеи, по един или друг начин, е свързана с общото състояние на човешкото здраве. Грижата за тялото и ума е главното условие за дълъг живот. 

Това са 5-те знака, които издават, че имате шанс да живеете по-дълго от връстниците си:

1. Вие сте организирани и обичате да планирате  всичко

Изследванията показват, че организираните, дисциплинираните и трудолюбивите хора са склонни да живеят по-дълго от останалите. Факт е, че те са по-здрави и по-малко склонни да поемат рискове. Поради тази причина е по-вероятно да не пропускат редовните профилактични прегледи. И тъй като тези хора са по-отговорни към собственото си здраве, това единствено е от полза за тях в дългосрочен план.

Индивидите, които притежават тези качества, са по-малко склонни да пушат и да злоупотребяват с алкохола. Освен това те имат успешна кариера и стабилен брак, което също намалява стреса и здравословните проблеми.

Предполага се, че такива хора живеят средно с 4 години по-дълго от своите връстници, които не притежават изброените по-горе качества.

Ако искате да живеете такъв живот, важно е първо да помислите за вашите взаимоотношения, кариера и приятелства. Това ще ви даде възможност да оцените последствията от промяната на начина ви на живот. Ако те причиняват стрес за вас, помислете за здравето си, преди да вземете окончателно решение.

2. Имате нормален индекс на телесна маса

Наднорменото тегло може да съкрати продължителността на живота. В случая анормален индекс на телесна маса (ИТМ) вече означава, че ще живеете по-малко. Здравословното ниво на този показател показва по-висок шанс да надживеете връстниците си с наднормено тегло.

Ако вашият индекс е твърде висок или твърде нисък, не забравяйте да го обсъдите с вашия лекар.

Средното ниво на ИТМ се колебае между 18,5 и 24,9, повишеното е в диапазона 25,0-29,9, а при затлъстяване показателите са между 30,0 и 34,9 единици. Ако вашият индекс надвишава тази стойност, тогава е време да промените начина си на живот.

За да изчислите ИТМ, разделете теглото си в килограми на квадрата на височината си в метри. Ако тази формула ви се струва твърде сложна, можете да използвате онлайн калкулатор.

3. Изглеждате по-млади от връстниците си

По време на изучаването на феномена на близнаците, учените идентифицират друг признак на дълголетието. Те стигат до извода, че близнакът, който изглежда по-млад, живее по-дълго.

Как да запазим младежкия си вид?

Цигарите и алкохолът причиняват непоправима вреда на здравето и ускоряват процесите на стареене цели два пъти. Здравословната диета и физическата активност могат само да бъдат от полза. Друг ефективен начин да запазите младостта си е да спите достатъчно.

4. Водите активен социален живот

Активният социален живот не означава, че в него трябва да присъстват много хора. Силните връзки, дори и с няколко души, ще помогнат значително да подобрите здравето си.

Ако около вас има хора, на които можете да се доверите в трудна ситуация, тогава е сигурно, че в трудни моменти няма да останете без подкрепа. 

Редовното социално взаимодействие допринася не само за дълголетие, но и за добро здраве. Проучванията показват, че хората, които предпочитат уединение, са предразположени към по-чести здравословни проблеми като затлъстяване, хипертония и тромбоза. 

Освен това хората, които водят активен социален живот, са по-малко склонни към високо кръвно налягане.

5. Излъчвате позитивност

Позитивните личности изпитват по-малко стрес в ежедневието и живеят по-дълго от всеки отрицателен човек. Когато в живота ви има по-малко стрес, нивата на кръвното налягане и сърдечната честота се връщат към нормалните си стойности. И именно тези показатели са от критично значение за дълголетието.

Начин да бъдете по-позитивни

Работете върху позитивността си всеки ден. Ако нещо започне да се обърка, опитайте се да намерите положителното в тази ситуация. 

Един от начините да си напомните, че животът е красив, е да водите дневник за благодарност. Всеки ден записвайте по едно нещо, за което сте благодарни. Опитайте се да се обградите с положителни личности и използвайте положителни утвърждения всеки ден.

Ако имате проблеми с някой елемент от този списък, започнете с промяната. Вашето здраве е най-важният фактор за дълголетието, а всички останали фактори са свързани по един или друг начин именно с него.

Важно: Статията е с информативна цел и предоставената в нея информация не може да замести консултацията с лекар!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес