Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 симптома на сърдечни заболявания, които изискват незабавна помощ

28 септември 2024, 06:00 часа

В много отношения зависи от вашата бдителност и внимателно отношение към себе си дали ще имате време да започнете лечението навреме - дори преди да настъпи сърдечна катастрофа.

Сърцето е един от основните органи в човешкото тяло. И, уви, именно заболяванията на сърдечно-съдовата система заемат водещо място в класацията на най-честите причини за преждевременна смърт.

Ето защо трябва да се грижите за сърцето си от ранна възраст. Как да разбера навреме, че нещо не е наред с него и консултация с кардиолог няма ли да навреди?

Още: Какво са триглицеридите и как влияят на сърцето

Много хора вярват, че сърдечните проблеми засягат само възрастните хора, но първите признаци на заболяването могат да се появят много по-рано, в относително ранна възраст.

Ето няколко неочевидни признака, които могат да показват зараждащи се нарушения във функционирането на сърцето. Наличието дори на един от тях е добра причина незабавно да се консултирате с лекар.

 

Постоянна умора

Още: Кардиолог: Ето кога високият пулс е опасен

Ако се чувствате уморени веднага след събуждане или сте постоянно изтощени без видима причина, това може да е признак на сърдечна недостатъчност.

При това заболяване сърцето губи способността си да изпомпва ефективно кръвта, което води до недостиг на кислород и хранителни вещества в мускулите. Това води до бърза умора и дискомфорт в гърдите.

 

Намалена издръжливост

Още: Пушенето на цигари сваля или вдига кръвното налягане

Внезапна болка или парене зад гръдната кост, особено по време на тренировка, показва възможна стенокардия. Болката често се излъчва към лявата ръка или рамото и изчезва с почивка.

Имайте предвид обаче, че умерените упражнения са полезни за сърцето ви и могат да намалят стреса, който причинява болка.

 

Диспнея

Затрудненото дишане, особено при ходене или извършване на физическа работа, е предупредителен знак. Ако ви е трудно да дишате дори в покой, това може да означава кислороден глад на тъканите поради недостатъчна сърдечна функция.

Недостигът на въздух може да се влоши през нощта и само ще се влошава без лечение.

 

Оток

Изпитвате ли подуване на краката, глезените или дори стомаха вечер? Това е един от признаците за започващи проблеми със сърцето. Въпреки че диуретиците или масажът могат да осигурят временно облекчение, тези мерки само облекчават симптомите.

За дългосрочно подобрение са необходими оценка и подходящо лечение.

 

Неравномерен пулс

Прекъсвания в сърдечната функция, ускорен пулс или аритмия могат да бъдат първите признаци на сериозни проблеми. В тежки случаи това води до замаяност и дори припадък, което е свързано с влошаване на кръвоснабдяването на мозъка.

Аритмията може да бъде причинена както от сърдечни заболявания, така и от външни фактори като отравяне или стрес.

Всеки от симптомите е сигнал от тялото ви, че е време да посетите специалист. Не отлагайте посещението при лекар, за да избегнете сериозни последствия.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес