Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 прости правила как да преминете към здравословно хранене

22 септември 2024, 20:00 часа

Правилното хранене ─ е много лесно. Просто трябва да намерите алтернативи на някои храни и да промените малко хранителните си навици. Това е много по-лесно, отколкото изглежда.

Заменете сиренето от краве мляко със сирене от козе мляко

Първо, това просто ще разнообрази менюто ви и ще промени приятно вкуса на познатите ястия към по-добро. Второ, сиренето от краве мляко е тежък продукт, който се усвоява лошо от организма, докато това от козе или овче мляко се приема по-лесно от организма ни. Стомахът ви ще ви благодари.

Още: Дори по-добре от яйцата: 10 храни - рекордьори по количество протеин

Заменете хляба с пълнозърнест такъв

Колкото и изкусително да мирише пресният хляб, приготвен от бяло рафинирано брашно, не се поддавайте на тази провокация. Не забравяйте, че то е един от основните врагове на стройността и силата. Купувайки хляб, обръщайте внимание на неговия състав. В идеалния случай бялото брашно изобщо не трябва да се среща или да е в края на списъка със съставки. Дори е по-добре да преминете на хляб ─ той е по-малко калоричен и определено по-здравословен.

Заменете млечния и белия шоколад с черен шоколад

Като начало, той е просто по-здравословен. Шоколадът с над 70% съдържание на какао стимулира мозъчната функция, подобрява настроението и е богат на антиоксиданти. На второ място, той е по-малко калоричен (разбира се, ако изберете такъв без добавки от плодове или ядки ─ а това е, което трябва да изберете) и по правило почти не съдържа добавки като ароматизатори или оцветители.

Още: Храни, с които детският мозък ще започне да работи

Заменете дресинга с лимон и подправки

Не е необходимо салатата от зелени листа и зеленчуци да се овкусява с олио или калорични сосове - правилната комбинация от подправки, сушени билки и лимонов сок може лесно да ги замени. Важното е да откриете любимата си комбинация. Например: черен пипер, босилек, розмарин и лимон.

Направете закуската основно хранене за деня

В началото на деня храносмилателната ни система работи на 100%, така че за нея е доста лесно да усвои цялата храна, която приемаме. Средно това отнема около 6 часа. Това означава, че ако закусвате в 8 ч. сутринта, до 14 ч. цялата храна ще е усвоена и храносмилателната система ще е готова отново за интензивна работа. По това време обаче нейната активност вече ще бъде намалена с 20% и процесът на храносмилане ще се увеличи до 8 часа, което означава, че окончателното усвояване на храната ще се случи едва към десет часа вечерта.

Още: 7 прости хранителни навика, които свалят холестерола

От шест до седем часа след обяд активността на храносмилателната система намалява с още 60 % ─ умората от непрекъснатата работа през целия ден ─ и храносмилането се удължава с 12 часа. Оказва се, че храната, получена на вечеря, ще бъде усвоена по време на сън. Вследствие на това храносмилателната система няма да може да си почине пълноценно, на следващия ден ще ви чака лошо чувство на сутринта и обща умора, а изядената храна ще се складира в мазнини. Не напразно се казва, че закуската се изяжда, обядът се споделя с приятел, а вечерята се дава на врага.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес