Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 признака, че ананасът е идеално узрял

26 юли 2024, 06:45 часа

Не е лесно да знаете как да различите дали ананасът е узрял или не. Ето няколко съвета, които можете да приложите, за да изберете зрял и сладък ананас, за да се насладите на ползите, които носи.

Още: Плодови мушици: Ето как да се отървете от тях завинаги

Докосване

Натиснете ананаса, за да видите дали е достатъчно узрял. Зрелият ананас е твърд, но ако е твърд като скала, значи още не е узрял. Докато тези, които са твърде меки на допир, може да са презрели.

Вижте цвета

Зелените ананаси често са неузрели. Ананасът е узрял и готов за консумация, след като пожълтее. Също така избягвайте тези, които имат меки петна или изглеждат тъмни. Зрелият ананас се характеризира с гладка и лъскава кора.

Тествайте листата

Един ананас обикновено има между 30 и 40 тъмнозелени листа. При неузрял ананас тези жилави листа ще бъдат трудни за отстраняване, без да се дърпа силно. Но когато ананасът узрее, листата могат да се отделят по-лесно.

Почувствайте тежестта му

Друг начин да определите зрелостта на ананаса е да видите дали е достатъчно тежък в зависимост от размера му. Ако ананасът е тежък, това може да е индикация, че плодът е узрял.

Помиришете го

Неузрелият ананас няма аромат, докато зрелият ананас има уникален аромат, който лесно се усеща. Помиришете дъното и ако ароматът е сладък, това е индикация, че самият плод има такъв вкус.

Как да съхранявате ананас

Трябва ли да съхранявате ананас в хладилник? Никога! Дръжте зеления ананас извън хладилника. Когато плодът пожълтее, можете да го поставите в хладилника.

Още: Пазете здравето си: Как да разпознаем развалените яйца с лекота

Но ако сте нарязали ананаса, поставете го в херметически затворен съд и го съхранявайте в хладилника. Можете също така да замразите нарязан на кубчета или резени ананас в безопасни за фризер контейнери или торбички.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес