Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 причини да ядете захар, а не нейните заместители

02 юли 2024, 16:00 часа
Реклама

Някои хора умишлено избягват десерти, печива и други храни, които съдържат захар. Лекарите обаче уверяват: няма добра или лоша храна, можете да се възползвате от всичко.

Привържениците на правилното хранене активно призовават за пълен отказ от захарта. Вместо това търговците сега рекламират продукти, които съдържат уж по-малко вредни подсладители: стевия, ксилитол, цикламат и други. Всъщност такива добавки могат да бъдат много по-опасни от захарта: те могат да провокират хипертония, затлъстяване, синдром на неспокойните крака и дори рак.

Що се отнася до бялата захар, с която сме свикнали, този продукт наистина може да навреди на организма, но само ако се яде в неограничени количества.

Захарта всъщност може да бъде полезна за вас. Той, както всеки друг продукт, има своите плюсове и минуси. И с правилния подход това ще бъде само от полза за тялото.

Колко захар е препоръчително да ядем дневно?

Какви са ползите от захарта?

·       Бърза енергия. Захарта съдържа прости въглехидрати, които ви дават необходимия стимул преди или след тренировка. Ето защо, ако имате нужда от бързо зареждане с енергия преди физическа активност, можете да хапнете нещо сладко.

·       Продуктивна работа на мозъка. Не напразно ви е позволено да ядете шоколадови бонбони по време на изпити. Захарта помага на мозъка да работи по-бързо. Разбира се, сложните въглехидрати също са подходящи, но с шоколад или друг сладкиш процесът ще върви много по-бързо.

·       Производство на хормона на радостта. Храната е не само основна потребност, но и източник на удоволствие. Затова зарадвайте себе си и близките си със сладкиши, но винаги помнете нормата.

·       Подобряване на вкуса на храната. Дори малка щипка захар в борш, доматен сос, извара или омлет ще направи храната не блудкава. Следователно ще ви бъде по-вкусно.

·       Разнообразие в диетата. Захарта насърчава ферментацията и действа като консервант. По този начин можем да ядем още по-вкусни храни и да се възползваме напълно.

Какъв извод може да се направи? Балансът е важен във всичко, особено в храненето. Всеки продукт може да се нарече както лош, така и добър. Затова спазвайте едно просто правило: яжте вкусни, разнообразни храни, като същевременно не злоупотребявате както с нездравословни, така и със здравословни храни.

Колко захар трябва да консумирате на ден?

Колко захар не е вредна?

Изследователите са установили, че максималното количество добавена захар на ден е 25 грама, или около 6 чаени лъжички. Колко захар съдържат тези храни:

·       половин блокче обикновен млечен шоколад,

·       една голяма пръчка Twix,

·       4 с.л. кетчуп (средно),

·       200 г сладко кисело мляко,

·       3/4 от стандартно блокче Snickers

·       една и половина супени лъжици натурален мед,

·       2 кутии бира по 0,3 л всяка,

·       една поничка с глазура.

Авторите на изследването също препоръчват намаляване на консумацията на сладки напитки до по-малко от една порция (около 200 до 355 ml) на седмица. В крайна сметка безалкохолните често съдържат твърде много захар - много повече от препоръчителната дневна доза.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес