Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 опасни признака показват, че ваканционният ви дом може да се срути

11 април 2024, 13:11 часа
Реклама

За да избегнете опасни последици, е добре да проверите жилището си.

Връщайки се във ваканционния си дом през пролетта след дълго отсъствие през зимата, задължително трябва да проверите сградата - отвътре и отвън. В края на краищата през тези 3-4 месеца на студено време и вашето отсъствие може да се променят много неща, и то не към по-добро. Температурата и влажността на въздуха постоянно се колебаят, което може да доведе до пропадане на земята или дори до нейното набъбване.

Това може да доведе до появата на пукнатини по фасадата, основите или дори по стените след обстоен оглед на къщата. Възможно е вратите да не се отварят или затварят правилно, а первазите да се разхлабят. Това са първите признаци, че вашата ваканционна къща скоро може да се срути и е време да предприемете сериозни действия.

За това какви други причини говорят за предстоящи проблеми с издръжливостта на вилата - ще ви разкажем в нашата статия.

Никога не правете това, ако правите ремонт

Вратите и прозорците не се затварят

Връщайки се в къщата след студеното време, първото нещо, което трябва да направите, е да проверите дръжките на вратите, самите врати, прозорците и рамките. Важно е всичко да функционира добре. Ако вратите и прозорците са провиснали и са се изкривили, това показва потенциална опасност от срутвания.

Това е лесно да се провери самостоятелно с помощта на обикновен строителен нивелир. Дори ако една от страните е провиснала само с няколко сантиметра, има проблем. Особено ако не става дума за стара къща, а за наскоро закупена.

Проблемите с основите най-често се дължат на високи подпочвени води и тежка глинеста почва. Тези фактори могат да окажат натиск върху основите на къщата. През зимата почвата може да набъбне и да се повдигне неравномерно. Поради това се получава разрушаване на фундаментната ивица. Необходимо е да се свържете с професионалисти навреме, за да избегнете опасни последици.

Пукнатини в стените на къщата

Причините за появата им са подобни на тези, които предизвикват проблеми с отварянето на вратите и прозорците. Появата на пукнатини се влияе от слаба почва, проблеми с основите. Понякога дори и грешки при изграждането на къщата.

Ако пукнатината се появи в средата на стената, а отворът ѝ е само в горната част, това показва, че почвата е набъбнала. Ако тя има вертикална форма и се отваря до дъното - това е знак за слягане. А ако пукнатината върви от ъгъла към центъра, проблемът е в обратната засипка на стената. Какъвто и да е случаят, без помощта на опитен екип от строители не може да се мине.

Неравномерна подова настилка

Проверката на това колко равен е подът в дома ви е доста проста. Можете да вземете обикновена топка и да я поставите на пода в средата на стаята. Ако топката се търкулне на една страна, това може да означава, че носещата греда, поддържаща пода от тази страна, е изгнила или провиснала. Така или иначе, трябва да отворите конструкцията, за да проверите това и да отстраните дефекта.

6 неща, за които да помислите преди ремонт

Напукани прозорци

Понякога пукнатините в прозорците може изобщо да не са причинени от външно въздействие. Те могат да бъдат в резултат от структурно движение на сградата, което оказва натиск върху стъклото. Това води до спукване или напукване на стъклата. Ако забележите това, трябва да проверите и стените за пукнатини. Ако откриете такива, най-добре е да потърсите професионална помощ.

Мебелите се клатят и съдовете звънят, когато се разхождате

Влизайки в къщата след зимата, трябва да я обиколите и да я огледате. Ако установите, че всички предмети наоколо се клатят - от шкафове, до съдове в тях - носещите греди на къщата са провиснали или изгнили. Този неприятен дефект очевидно ще трябва да бъде отстранен. Да го направите сами е трудно, затова ви трябва квалифицирана ръка.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес