Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 начина, по които приятелствата могат да бъдат полезни за здравето ви

14 октомври 2024, 15:30 часа

Повечето експерти смятат, че тайната на дългия и здравословен живот се крие в упражнения, пълноценна диета, по-малко стрес, добро здраве и социален живот със здрави приятелства. Наличието на силни връзки, както с близки социални кръгове, така и с разширени групи, е свързано с по-добро психично здраве и благополучие.

Възрастните хора са изложени на по-висок риск от изолация. Изследвания показват, че честотата на самотата се увеличава и че социалните мрежи се свиват с възрастта. Самотата е един от най-големите проблеми сред възрастните хора и оказва сериозно влияние върху здравето и благосъстоянието.

Именно тук се намесват приятелствата. Наличието на приятели е един от най-големите фактори, оказващи влияние върху физическото и психическото здраве в напреднала възраст. И докато семейството със сигурност помага да изпълните квотата си за социална активност, приятелствата предлагат нещо изключително. Приятелствата имат абсолютно различен ефект върху благосъстоянието ни. Ние избираме приятелите си, не избираме семейството си.

Още: Истинско приятелство: Съвместимост по зодиакални знаци

Ето пет начина, по които силните приятелства са полезни за вашето здраве и благополучие.

1. По-дълъг живот

Силните приятелства са златен билет към дълголетието. Липсата им, от друга страна, има обратен ефект: Изследванията показват, че самотата и социалната изолация увеличават риска от преждевременна смърт с до 29%.

2. По-силна имунна система и физическо здраве

Още: 5 характеристики на добрите приятели

Приятелствата и социалната връзка не са просто полезни за душата - те буквално са полезни за вашето здраве. Липсата на социална връзка се свързва с по-висок риск от заболявания, включително 29% по-висок шанс за сърдечни заболявания и 32% по-висок шанс за инсулт, според изследване.

3. По-добро когнитивно здраве и памет

Редовното общуване с приятели ни поддържа социално ангажирани, което е важно за когнитивното ни здраве. Участието в социални дейности може да помогне за поддържане на активността на ума и да намали риска от влошаване на когнитивните способности.

Доказателствата потвърждават връзката между социалната активност и когнитивните здравни показатели като работна памет, визуални и пространствени способности, скорост на обработка и цялостно функциониране на изпълнителната власт (набор от умения, които включват неща като планиране, самоконтрол и следване на указания). 

Още: На лошо е: 7 неща, които не трябва да давате назаем дори на близките си

Самотата оказва толкова силно влияние върху мозъчните функции, че едно 12-годишно проучване, проведено сред възрастни хора, установява, че когнитивните способности намаляват с 20% по-бързо при хората, които съобщават, че са самотни. Други проучвания установяват, че социалната изолация и хроничната самота увеличават риска от болестта на Алцхаймер и деменция - последната с до 50%.

4. Намален риск от стрес, тревожност и депресия

Приятелството е от полза за емоционалното ви здраве по редица начини, включително като отлично средство за облекчаване на стреса. Смехът и удоволствието с приятели могат да намалят стреса, което от своя страна има положителен ефект върху физическото здраве, като например понижаване на кръвното налягане. Приятелите също така осигуряват емоционална подкрепа, която е жизненоважна за психическото благополучие. С напредването на възрастта може да се сблъскаме с различни предизвикателства и наличието на приятели, които да споделят тревогите и радостите ни, може да бъде източник на утеха и сила.

Освен това самотата се свързва с повишен риск от тревожност и депресия. Систематичен преглед на множество дългосрочни проучвания установява, че хората, които съобщават, че често се чувстват самотни, имат двойно по-голям риск от развитие на депресия в сравнение с тези, които съобщават, че рядко или никога не се чувстват самотни.

5. Повишено чувство за принадлежност

Наличието на приятели дава усещане за принадлежност и цел, което е особено важно в по-напреднала възраст, когато хората могат да се пенсионират и да имат повече свободно време. Наличието на планове, на причина да станете и да излезете от къщи и да изключите екраните може да допринесе за оживяването и оцветяването на дните ви - особено когато вече не работите активно.

Социалните ви връзки често са колективно представяне на вас и вашите ценности. Понякога връзките ни могат да бъдат съветник за нас, а понякога могат да служат за потвърждаване на нашите възгледи. Още по-добре? Да имате приятели, които са достатъчно честни, за да не се съгласят с вас. 

Емилия Златева
Емилия Златева Отговорен редактор
Новините днес