Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4-те най-големи МИТА за храните, съдържащи ПРОТЕИНИ

14 декември 2021, 15:45 часа
Реклама

Протеините са от съществено значение за правилното функциониране на организма ни и са ни необходими както растителни, така и животински протеини. Но с разширяването на различните видове диети и режими започват да се появяват и редица митове и теории, които създават грешни представи за приема на протеини. Нека да видим 4 от най-известните митове за тази група храни:

Животинските протеини могат да бъдат предпоставка за развитието на ракови заболявания

Тук можем да кажем, че изречението е извадено от контекст, тъй като учените визират не всички протеини от животински източници, а от колбасите, шунките и подобни видове преработени меса, както и червените меса. Например преработените меса могат да доведат до рак на дебелото черво, а червените меса (телешко, агнешко, говеждо, свинско) има вероятност да повишат риска от появата на ракови клетки. 
Специалистите ни съветват да не прекаляваме с консумацията на червени меса, а преработените да избягваме възможно най-много. Препоръчват се предимно морските дарове и рибата, птиче месо и яйца за снабдяване с необходимите протеини.

Може да увеличите количеството на протеините, като си ги набавяте от протеин на прах и протеинови барчета

Това всъщност не е точната истина, тъй като тези продукти са силно преработени и с добавени захари и подсладители, които може да попречат на цялостното усвояване на полезните вещества в тях. Някои от тези продукти този предизвикват подуване на корема и тежест. 
Това, че сте активни спортисти, не ви задължава по никакъв начин да приемате подобни продукти, но пък ако желаете – винаги може да се консултирате със специалист по темата, който да ви даде най-правилния съвет.

От сиренето също можем да си набавим протеини
 
Да, сиренето съдържа голямо количество протеини, но в състава му има също натрий, наситени мазнини и много калории, които създават риска от повишаване на холестерола. Най-добрите видове сирене, които са с по-малко от гореизброените вещества, са моцарелата, изварата и котидж сиренето. Ако пък сте традиционалисти и залагате на българското саламурено сирене – накиснете го във вода, за да може да се елиминира поне малка част от съдържанието на натрий в него.

Няма как да прекалим с протеините

Всъщност има как да прекалим с консумацията на протеини, но съществуват и редица начини, които ни предпазват от това. Като резултат от прекомерения прием на протеини може да е появата на камъни в бъбреците или подагра. Диети със завишен прием на протеини са например диетата на Аткинс, която ще ни доведе повече негативи, отколкото ползи. 
Може да замените червеното месо в нея с някои култури като боб, леща, грах или ядки. Така ще се предпазите от риска от рак. Трябва да знаете и, че ако се стремите към понижаване на теглото, натрупването на животински протеини в организма и излишъкът от тях се преобразуват в мазнини, което ще попречи на целта ви.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес