Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 храни, които да ядете за вечеря, за да помогнете на храносмилането

24 октомври 2024, 14:42 часа

Като разберем нашата причинно-следствена връзка с храната, можем да разберем по-добре и да бъдем по-внимателни към нашите хранителни навици.

Влияе ли мазната храна на храносмилането?

Как здравето на червата е свързано с храносмилането

Вярвате или не, здравето на червата ни е тясно свързано със способността ни да смиламе храната. Когато не подхранвате правилно червата си, това води до лошо храносмилане, което може да „доведе до проблеми като подуване на корема, дискомфорт, недостиг на хранителни вещества и дори системно възпаление, както и умствени и емоционални предизвикателства като тревожност и депресия.

Храни, които да ядете, за да помогнете на храносмилането

Постен протеин

Постните протеини – като сьомга, яйца, боб и ядки – са пълни с хранителни вещества и ниско съдържание на мазнини, което е идеално за подпомагане на храносмилането. Като внимателно консумирате постни протеини, вие ще насърчите стомашната киселина по време на храносмилането, която ще разгради храната, ще увеличи метаболизма ви и ще ви остави да се чувствате сити.

Тези храни съдържат естествени храносмилателни ензими и са супер полезни

Джинджифил

Въпреки че джинджифилът може да не е вашето предпочитание, когато става въпрос за храна за вечеря, консумацията му в многото му форми може да помогне за храносмилането. Джинджифилът подобрява стомашно-чревния мотилитет и увеличава потока на слюнката ни, което означава, че колкото повече ядем, толкова по-гладко ще се смила храната ни. Например, можете да завършите вечерята, като хвърлите обратно джинджифил; няма да е толкова забавно, но ползите ще си заслужават.

Листни зеленчуци

Знаем, знаем: Листните зеленчуци не са нещо, по което повечето хора полудяват. Те обаче осигуряват достатъчно хранителни вещества и фибри, за да подпомогнат храносмилането и да захранват тялото ви с енергия. Листните зеленчуци като спанак, зеле и рукола също съдържат специфични захари, които насърчават здрави чревни бактерии. Колкото повече листни зеленчуци ядете, толкова повече се настройвате за успех.

Билкови чайове

Не храна, но билковите чайове се съчетават идеално с всяко хранене. Пиенето на билкови чайове като джинджифил, мента или лайка след вечеря може да успокои храносмилателната система и да насърчи по-доброто храносмилане. След като приключите с вечерята, помислете дали да не си направите чаша горещ чай, за да отпуснете стомашно-чревния тракт и да намалите дискомфорта.

Петя Недева
Петя Недева Отговорен редактор
Новините днес