Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

4 фрази на работа, които ще накарат колегите ви да ви намразят

01 октомври 2024, 19:30 часа

Ако не искате ходенето в офиса да се превърне в тежък труд, по-добре е да не разваляте отношенията си с колегите. Внимавайте какво им казвате и как подбирате думите си.

На работа, каквото и да се каже, прекарваме значителна част от живота си. Ето защо добрите отношения с колегите струват много. Освен това конфликтите в екипа много често стават добра причина за смяна на работата по принцип.

Понякога връзките не вървят просто заради разлика във възрастта или темперамента. И понякога вие сами не забелязвате как съсипвате всичко със собствените си ръце.

Още: 4 навика, които ще развалят отношенията ви с колегите

Ето няколко фрази, които на пръв поглед изглеждат безобидни, но всъщност могат да развалят окончателно отношенията ви с колегите.

 

"Съжалявам, че мислиш така"

Тези думи често се казват от хора по време на спор или стресови работни моменти. Може да мислите, че използването им изразява вашата загриженост за чувствата на вашия колега.

Още: Как да се предпазите от „офисните зли духове“: Подробни инструкции

Въпреки това, в действителност такива фрази обезценяват емоциите на събеседника. Тези думи не показват никакви сигнали, че сте готови да слушате емоциите на събеседника и да влезете в неговата позиция.

 

„Опитахме това преди и не се получи.“

Може би вашият по-малко опитен колега може действително да предложи начин за решаване на проблеми, който не е толкова добър, вече сте го тествали на практика. Въпреки това, не отхвърляйте опитите да погледнете на проблема със свежи очи и още повече намекнете, че колегата ти нищо не разбира по въпроса.

Още: Как да се справим с подлеца в офиса?

Много по-добре е да кажете защо предложената идея не е проработила последния път и заедно да се опитате да намерите нови възможности.

 

„Ако работиш с мен, ще разбереш“

Друга често срещана грешка е да казвате на колеги, че не могат да имат мнение, защото са по-млади на възраст. Техните знания и опит не стават по-малко ценни и уместни само защото работите по-дълго.

Между другото, това работи и в обратната посока. Ако сте млад и добре запознат със съвременните технологии, не бива да унижавате колегите си и да намеквате, че са напълно изостанали от времето.

 

"Ще направя всичко сам"

С тази фраза мнозина се опитват да затвърдят своята значимост и да се превърнат в герой в очите на колегите си. Въпреки това, първо, тези думи могат да изразят пренебрежение към уменията на друг служител: изглежда, че намеквате, че той определено няма да се справи с тази задача.

Второ, често подобно жертвоготовно поведение е вредно за целия екип. Умението за делегиране е едно от най-важните умения за успешна кариера.

 

Как да бъдеш добър колега

·       Преди да предложите своята помощ, винаги е по-добре да разберете дали човекът има нужда от нея.

·       Не използвайте пасивна агресия. Ако не сте доволни от нещо, по-добре го кажете директно, учтиво, но ясно и открито

·       Бъдете отворени за диалог и не използвайте банални фрази като извинения.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес