Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 тибетски упражнения, които ще ви успокоят и повишат енергията ви за 1 минута

18 август 2024, 17:35 часа

Дихателните упражнения се свързват с медитация и йога, а в тибетската практика се използват както за намиране на усещане за мир, радост, освобождаване от негативни емоции, така и за допълнително ниво на енергия. Тези упражнения са прости и всеки може да ги прави, но преди това е важно да знаете, че дясната страна на тялото представлява Слънцето и представлява нашата мъжка енергия. От лявата страна намирате Луната, която представлява нашата женска енергия.

Вижте още: Защо йогата и медитацията подпомагат имунитета

Според мъж, който е американски лама в тибетската будистка традиция, Suryu Das, тези упражнения се правят, за да балансират двете основни енергийни сили в тялото ви. Когато сте балансирани, цялата енергия в тялото ни създава здравословен поток от енергия. Този баланс е това, което будистите наричат ​​обединението на Слънцето и Луната. За да има здравословен поток от енергия, тялото трябва да има баланс в тези две енергийни единици. Този баланс е това, което будистите наричат ​​обединението на Слънцето и Луната.

Ако искате да увеличите енергията си за минути, опитайте някоя от тези тибетски дихателни техники! Първо, намерете точката на равновесие: Намерете удобно място, където да седнете с кръстосани крака на пода. Започнете с леко люлеене на тялото си от едната страна на другата, докато усетите центъра на тялото си и фиксирате седалищните си кости на това място. Три основни фази във всички дихателни упражнения. Пълнене (вдишване), задържане (задържане на дъха) и издишване (освобождаване на дъха). Във всички упражнения ще преминете през тези три фази.

1. Основно дишане 

Поемете дълбоко въздух, задръжте дъха за 5-10 секунди и освободете дъха с енергия през отворената уста. Практикувайте основно дишане поне три пъти. Постепенно увеличавайте времето, в което задържате дъха си.

Вижте още: Ползите от йога са тройни: за тялото, за ума, за духа

2. Bum-Chen или упражнение за коремно дишане дъх 

Започвате това упражнение, като седнете и стиснете два юмрука на ръцете си. Поемете дълбоко въздух от долната част на корема и изпънете ръцете си. Поставете двата юмрука под корема си и задръжте дъха си за няколко секунди, след което освободете дъха си с издишване, което сякаш излиза през всяка пора на тялото ви. В същото време, с издишване, отворете юмрука си и отпуснете пръстите си.

3. Троен или Небесен дъх 

Поемете едно голямо дълбоко дъх, задръжте дъха и освободете дъха си, докато пеете на глас „Ааааааааа!!!“ Когато издишате, отворете широко устата, отворете очите, ушите, сърцето, ръцете си всичко!

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес