Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

12 прости съвета, за да изглеждате на 30, когато сте на 50

26 септември 2024, 14:00 часа

Вярно е това, което казват: възрастта е само число. И можете да я намалите, ако имате правилно отношение към здравето, външния вид и живота си като цяло.
 
Ето най-добрите начини да накарате хората да мислят, че сте с много години по-млади.

1. Инвестирайте в грижа за косата

Хормоните се изчерпват и променят с напредването на възрастта - косата изтънява. Ежеседмичните маски с масло или балсам и добавките с витамин В или биотин могат да ви помогнат да поддържате косата си блестяща и гъста.

Още: Как да избегнем малките пъпчици след бръснене?

2. Не пестете време за сън

Опитвайте се да спите по 7 часа и половина всяка нощ и се старайте да си лягате приблизително по едно и също време. Това се отразява на кожата ви и спомага за запазването както на еластина (протеин на съединителната тъкан с еластичност), така и на колагена. Освен това добрият нощен сън означава енергия и добро настроение.

3. Откажете се от цигарите, кафето и алкохола

Тези вещества, макар и приятни, могат да причинят бръчки. Преминете от газирана напитка към инфузионна вода и от кафе към чай!

Още: Няколко ефективни начина за забавяне на стареенето на кожата

4. Опитайте да се занимавате с йога или медитация

Включете в режима си ежедневни разходки. Всички те могат да намалят стреса, причинен от децата, работата и просто ежедневния хаос на живота.

5. Яжте пресни, леки храни, вместо преработени, пържени или мазни

Яжте храни с високо съдържание на ресвератрол, мощен антиоксидант против стареене. Ресвератролът е естествен стероиден метаболит, който се съдържа в големи количества в червеното грозде, какаото, боровинките и някои лечебни билки, както и в червеното вино.

Още: 5 храни и 5 навика, които ще развалят формата на зъбите ви

6. Погрижете се за зъбите си

Опитайте се да ограничите храните, които оцветяват зъбите ви, и вместо това изберете седмични процедури за избелване. Процедурите за избелване могат да допринесат за по-младежки външен вид.

Нека разгледаме няколко начина за това как да избелите зъбите си у дома, без да увреждате емайла си.

Включете в диетата си хрупкави зеленчуци (моркови, целина), плодове (особено ягоди, ананас, папая, ябълки, круши) и ядки. Те не само зареждат организма ви с витамини, но и по естествен начин почистват зъбите ви, докато дъвчете.

Ограничете приема на храни, които оставят отпечатък върху белотата на зъбите ви: чай, кафе, червено вино, кола, плодове със силни оцветители - като боровинки, череши, къпини и др.

Принципът е следният: всичко, което може да остави петно върху бяла памучна тениска, ще оцвети и вашия емайл.

Ако е възможно, намалете приема на захар и продукти, съдържащи захар.

Спрете да пушите: тютюнът придава на зъбите ви отблъскващ жълт цвят.

Използвайте дъвка. Слюнката, която се отделя по време на дъвчене, отстранява остатъците от храна от устата, укрепва зъбите и намалява киселината в устата, която причинява кариес.

И накрая, добавете към диетата си храни, които съдържат калций - т.е. мляко, сирене, броколи например - които ще предотвратят разрушаването на зъбния емайл.

7. Не носете тежък грим

Вместо това преминете към леки, оцветени овлажнители и кремообразни фон дьо тени.

8. Защитата от слънцето и SPF е от съществено значение

Купувайте продукти за кожа с SPF и нанасяйте слънцезащитен крем, за да поддържате кожата си в безопасност и да я предпазите от появата на старчески петна.

9. Използвайте продукти за грижа за кожата, които съдържат пептиди

Пептидите помагат на тялото ви да произвежда колаген и да държи фините линии и бръчки настрана. Съставки като кофеин и никотинова киселина също могат да предотвратят появата на тези ужасяващи кучешки крачета.

10. Обновете прическата си

Ако не сте променяли прическата си от предишната епоха, актуализирайте цвета и формата и си направете нова прическа.

11. Обличайте се съобразно възрастта си, но с оглед на модните тенденции

Универсален силует за всички случаи е добре прилепналото сако и тесните дънки.

12. Овлажнявайте и ексфолирайте кожата си

Ексфолирането обновява клетките. Овлажняването предотвратява появата на фини линии и бръчки, които се появяват при дехидратация.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес