Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

11 признака, че сте пристрастени към храната

11 септември 2024, 11:00 часа

Пристрастяването към храната не е признато за официална диагноза. Такова понятие не е включено в Международната класификация на болестите, нито в Диагностичния и статистически наръчник на психичните разстройства.

Под пристрастяване към храната експертите разбират състояние, при което човек трудно контролира консумацията на определени храни, особено висококалорични или много вкусни храни.

Някои изследователи твърдят, че пристрастяването към храната не трябва да се разглежда като отделно състояние, а като обяснение на преяждането. Също така пристрастяването често се свързва с други разстройства - затлъстяване, преяждане и булимия, нервоза.

Още: Какво представлява психологическият глад и как да го преодолеем?

Откъде идва пристрастяването към храната

Точната причина за пристрастяването към храната все още е неизвестна. Засега учените разполагат само с няколко хипотези.

Стимулирането на мотивационните системи на мозъка от храната е естествен процес, който понякога е дори полезен. Експертите по хранене обаче предполагат, че някои храни, особено богатите на захар и мазнини, може да действат твърде силно на тези системи. В някои случаи това може да доведе до пристрастяване, подобно на наркотичната зависимост.

Понякога проблемът може да се дължи на потискане на допаминовите рецептори от лекарства, като в този случай системата за възнаграждение се нарушава и може да се развие хранителна зависимост.

Още: Лесна и бърза рецепта: Двойно шоколадова торта с интересна съставка

Други възможни причини за състоянието са нарушения в липидния метаболизъм или повишена консумация на полиненаситени мазнини. Тези процеси могат да повлияят на производството на ендоканабиноиди и на функционирането на канабиноидните рецептори. Те допринасят за натрупване на мастна маса и стимулиране на апетита. Последното може да доведе до преяждане.

Как да разберете дали имате пристрастяване към храната

Можете да предположите дали имате разстройство, като използвате скалата на Йейл за пристрастяване към храната. Тя адаптира критериите за пристрастяване към хранителното поведение. Състоянието може да се подозира, ако установите, че проявявате два или повече от следните признаци:

1. Ядете повече, отколкото сте планирали, въпреки че сте сити.
2. Не можете да контролирате приема на храна.
3. Прекарвате много време в опити да намерите определена храна, да ядете и да се възстановите от преяждането.
4. Непрекъснато искате да ядете нещо конкретно.
5. Не можете да извършвате ежедневни дейности.
6. Продължавате да ядете, въпреки че това разваля отношенията ви с другите.
7. Отказ от всякакви дейности заради храната.
8. Продължавате да ядете, дори ако това ви излага на опасност. Например, ядете, докато шофирате. И не просто пъхате сандвича в устата си с една ръка, а пускате волана, за да отворите соса и да потопите картоф в него.
9. Не можете да откажете да ядете въпреки негативните физически или психологически ефекти, причинени от храненето. Например, знаете, че ще започнете да страдате от диария, но отлагате.
10. Чувствате, че с течение на времето се нуждаете от повече храна, за да се почувствате удовлетворени.
11. Изпитвате симптоми на абстиненция, след като сте намалили количеството на храната, която ядете. Например, чувствате се тревожни или раздразнителни.

Още: Рецепта за мултикукър: Ароматно пиле с масло и подправки, готово за 20 минути

Как да се справите с пристрастяването към храната

Въпреки че пристрастяването към храната не е признато за диагноза, с него може да се борите като с всяка друга зависимост. Но това може да бъде предизвикателство. Първо, потърсете подкрепата на близките си - или я дайте на някой, който се бори с проблема.

След това можете да използвате методите, които лекарите препоръчват при разстройство, свързано с преяждане. Все пак няма стопроцентова гаранция, че това ще проработи.

Свържете се с лекар

Ако имате симптоми на пристрастяване към храната, трябва да се обърнете към психиатър или психотерапевт. Най-често, за да се отърват от проблема, специалистите предлагат когнитивно-поведенческа терапия - въпреки че няма много проучвания, потвърждаващи нейната ефективност при преяждане. Лечението има за цел да промени мислите и поведението, свързани с храната.

Друг възможен метод на лечение е фармакотерапията. По тази тема също има малко проучвания, особено такива, които да проверят специфичния ефект на лекарствата върху симптомите на пристрастяване.

Не си поставяйте твърде много ограничения

Опитите да се подложите на диета могат да доведат до още по-голямо преяждане и да се окажете в порочен кръг, от който е трудно да се излезе. Ограничения от типа „Ще ям само до 18:00 часа“ също няма да дадат резултат. По-добре е да си създадете план за хранене, в който храненията ще бъдат планирани на всеки 2-3 часа.

Изберете здравословни храни

Приемането на големи количества храна по време на пристъпи на лакомия не означава, че получавате всички необходими хранителни вещества. Опитайте се да се уверите, че имате здравословна храна у дома, вместо чипс или торта, за да си осигурите необходимите витамини и минерали.

Бъдете физически активни

Това ще ви помогне да се доближите до здравословно тегло, а също така ще намали симптомите на депресия и тревожност, които при някои хора предизвикват преяждане. Не е необходимо да се занимавате професионално със спорт и да се измъчвате с дълги тренировки. Достатъчно е да се разхождате, да плувате, да правите йога или лек стречинг и просто да се движите повече, поне вкъщи.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес