Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 вредни храни, за които не подозирате

30 март 2022, 14:40 часа

Храната е основният източник на ценни вещества за нашето тяло. Въпреки това в диетата на много хора има нездравословни храни, които носят повече вреда, отколкото полза.

Какви храни трябва да се изключат от ежедневната диета, за да не навредят на здравето ни?

10 най-вредни продукта

1. Чипс

Чипсът се приготвя от брашно и нишестета с добавка на овкусители и подобрители на вкуса. Той допринася не само за появата на наднормено тегло, но и за нарушаване на черния дроб, инфаркти и образуване на атеросклеротични плаки. Освен това компонентите, съдържащи се в този вреден за организма продукт, водят до мутации на клетъчно ниво и могат да причинят рак.

2. Консерви и колбаси

Колбасите и консервите биха могли да се нарекат здравословни, ако включват само натурално месо, но те съдържат скрити мазнини, стабилизатори, емулгатори, оцветители и други добавки, които увеличават риска от развитие на диабет, сърдечни заболявания и рак. Много производители добавят трансгенни соеви зърна, които са склонни да натрупват хербициди при отглеждане. Доказано е, че опасните химикали причиняват алергии и нарушават функционирането на жлезите с вътрешна секреция.

Не е за вярване, но ТЕЗИ храни и напитки са по-вредни и от цигарите

3. Кетчупи и майонези

Тези вкусни сосове са в списъка на нездравословните храни с причина. Освен химически добавки, кетчупът съдържа много захар, което провокира диабет, кариес и стомашно-чревни заболявания. Що се отнася до майонезата, един от нейните компоненти са трансмазнините, което може да доведе до много негативни последици.

4. Хот-дог

Съвременните колбаси съдържат соя и Е-компоненти, които дразнят храносмилателния тракт и влияят негативно на храносмилателната система. Една от най-опасните съставки в колбасите е мононатриевият глутамат, който нарежда хот-дозите сред най-вредните храни за човека. Въздействайки върху нервната система, притъпява чувството на глад и насърчава хората да ядат повече, отколкото им е необходимо.

5. Пуканки

Самата царевица не е опасна с изключение на високото си калорично съдържание. Но всичко се променя, когато царевицата се комбинира с олио, сол, химически добавки за карамелизиране и подобряване на вкуса. В този случай хранителната му стойност нараства още повече, а големите количества сол водят до проблеми с бъбреците и скокове в кръвното налягане.

Топ 10 храни, полезни за сърцето

6. Инстантна юфка

Основната вреда е нарушение на метаболизма. Когато ядете юфка, тялото сякаш получава калории, но без хранителните вещества, от които се нуждае. Ако това се повтаря отново и отново, с течение на времето възниква дисбаланс на метаболитните процеси и човек придобива заболявания и наднормено тегло.

7. Захарни газирани напитки

Газираните напитки са опасни поради високото си съдържание на захар, което се отразява негативно на панкреаса. Има напитки, които вместо захар включват различни подсладители, но са и в ТОП 10 вредни продукти, защото:

  • дразнят устната лигавица и увеличават жаждата;
  • нарушават метаболизма и киселинно-алкалния баланс на организма.

Полезни свойства на целината

8. Бял хляб

Хлебните изделия от брашно от най-висок клас са представители на "бързите въглехидрати", които водят до получаване на голям брой калории. Този излишък се отлага в талията под формата на мастен резерв и постепенно води до затлъстяване.

9. Маргарин

Подобно на майонезата, маргаринът съдържа ненаситени мазнини, които го правят нездравословен. Днес се прави от хидрогенирано слънчогледово масло, което е опасно за сърцето, черния дроб и кръвоносните съдове.

10. Бонбони и шоколадови пръчици

Появата на наднормено тегло, диабет, алергични реакции, влошаване на зъбите са само част от проблемите, които могат да се получат от тях.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес