Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 основателни причини да включите мазнини в диетата си

18 октомври 2024, 13:52 часа

Вярвате или не, яденето на добри мазнини е абсолютно необходимо за здравето. И няма да се спрем само на една причина да ядем мазнини, а на цели 10.

10 основателни причини да ядете мазнини

  • Кръвна захар

Още: Прости закуски за стабилизиране на кръвната захар

Яденето на здравословни мазнини помага за стабилизиране на нивата на кръвната захар след хранене. Мазнините забавят изпразването на храната от стомаха към тънките черва. Това дава на тялото повече време да обработи храната, поддържайки кръвната захар по-постоянна.

  • Холестерол и кръвно налягане

Второ, консумацията на добри мазнини понижава холестерола и кръвното налягане. Следователно рискът от сърдечно-съдови заболявания, инфаркт и инсулт е намален. Акцентът върху здравето на сърцето също е важен за диабетиците. Причина номер едно за смъртта на диабетиците не е високата кръвна захар, а сърдечните заболявания. Яденето на добри мазнини е от ключово значение за постигането и поддържането на здраво сърце.

  • Наслада

Следващата ни причина може да звучи проста, но е истина... мазнините са вкусни! Храните с високо съдържание на здравословни мазнини са задоволителни и ви помагат да се чувствате сити. Ще останете сити много по-дълго, след като сте яли мазнини, отколкото след като сте яли въглехидрати, това е сигурно.

  • Апетит

Тези чувства на ситост също помагат за предотвратяване на апетита, особено за въглехидрати. Когато коремът ви е пълен, няма да сте толкова изкушени да хапнете или да изневерите. Чувството за ситост часове след хранене е само още един начин, по който мазнините помагат за управлението на кръвната захар и още една причина да ги ядете!

  • Калории

Придържайки се към този ход на мисли, кажете, че поддържате консумацията на калории до 2000 на ден. Храните, които съдържат здравословни мазнини, могат да бъдат с високо съдържание на калории, но са много богати на хранителни вещества. Това означава, че те не съдържат куп "празни" калории, които не правят нищо за тялото. Когато добавите повече здравословни мазнини към вашата диета, ще останат по-малко калории извън дневния ви лимит за по-малко питателни храни.

  • Метаболизъм

Консумацията на здравословни мазнини може да помогне за засилване на метаболизма. Диета с високо съдържание на здравословни мазнини, умерено съдържание на протеини и ниско съдържание на въглехидрати става всеизвестна като причина за драматична загуба на тегло. Когато тялото работи с мазнини за гориво, а не с глюкоза, то се превръща в машина за изгаряне на телесни мазнини. Може да звучи странно, но яденето на мазнини няма да ви направи дебели. Всъщност консумацията на добри мазнини е от съществено значение за поддържането на здравословно телесно тегло.

  • Хормони

Мислите, че хормоните са виновни за трудностите при отслабване? Мазнините могат да помогнат! Хормоните всъщност се образуват от мазнини и холестерол. Производството на хормони би пострадало значително при липса на мазнини. Недостигът на хранителни вещества също може да предизвика хормонален дисбаланс. Някои витамини като A, D и K могат да се абсорбират само в присъствието на мазнини. Чрез увеличаване на здравословните мазнини във вашата диета, хормоните естествено ще станат по-стабилни.

  • Настроение

Ядките и семената насърчават мозъка да произвежда серотонин, „хормона на щастието“. Серотонинът си спечели това прозвище, защото предизвиква усещане за благополучие. В допълнение, омега-3 мастните киселини, като тези в сьомгата, са свързани с подобряване на симптомите на разстройства на настроението. Храната пряко влияе на настроението! Яденето на повече здравословни мазнини е фантастичен стимул за настроение.

  • Мозък

Добрите мазнини са най-добрият приятел на мозъка. По-специално омега-3 мастните киселини осигуряват голям тласък на мозъчната функция и са фантастично противовъзпалително средство. Здравословните мазнини също съдържат антиоксиданти като витамин Е, които помагат за защита на мозъка от увреждане на свободните радикали.

  • Кожа

Омега 3 и витамин Е допринасят за по-здрава кожа, по-блестяща коса и като цяло по-младежки вид.

Още: Лекар: Не правете това, ако имате лошо кръвообращение

Добрите мазнини не само намаляват кръвната захар, подобряват здравето на сърцето и мозъка и насърчават загубата на тегло, но също така балансират хормоните, повишават настроението и ви помагат да изглеждате по-млади. Всички тези ползи, получени от консумацията на вкусни храни с високо съдържание на здравословни мазнини!

Статията има информативен характер, ако имате въпроси по темата се консултирайте със специалист.

Цвета Господинова
Цвета Господинова Отговорен редактор
Новините днес