Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 необичайни начина да изгладите дрехите си без ютия

22 юни 2024, 13:11 часа

Гладко изгладените дрехи придават на външния ви вид добре поддържана и елегантна визия. Но какво да правите, ако нямате ютия под ръка? Има много необичайни методи, които ще ви помогнат да се справите с намачканата любима риза или рокля. Нека да разгледаме 10 интересни начина, споделени от експерти по домакинска икономика.

10 начина да гладите нещата без ютия:

1. Използвайте уред за пара

Ако имате уред за гладене на пара за дрехи, вие сте намерили чудесна алтернатива на ютията. Просто закачете смачканата вещ на закачалка, включете уреда на пара и го прокарайте бавно по повърхността на тъканта. Горещата пара бързо и ефективно ще изглади всички бръчки.

2. Използвайте сешоар

Сешоарът не само ви помага да оформите косата си, но може да бъде полезен и за гладене на дрехи. Поставете смачканата вещ на закачалка, навлажнете я леко и насочете струя въздух към гънките, като ги изгладите с ръка. Този метод работи върху различни тъкани, но внимавайте с температурата на въздуха за деликатни материали.

9 основни грешки при гладене и как да ги избегнем

3. Гладете в сушилнята

Ако имате сушилня, можете да я използвате за гладене на дрехите си. Просто изстискайте артикула и добавете малка влажна кърпа или кубчета лед към сушилнята, за да създадете ефект на пара. След това задайте настройката на „Деликатно изсушаване“ и оставете машината да се справи с гънките.

4. Възползвайте се от ефекта на парата под душа

След вземането на горещ душ в банята се образува пара, която може да се използва за гладене на дрехи. Просто закачете смачканата дреха в банята до душа и ѝ дайте няколко минути, за да може парният ефект да свърши работата си.

5. Използвайте тенджера или тиган

Нагрят метален тиган може да замени гладещата плоча на ютията. Просто загрейте малко вода в тиган, след това поставете кърпа върху равна повърхност и натиснете горещото дъно на тигана върху набръчканите участъци на предмета.

6. Използвайте преса за коса

Пресата за коса е не само инструмент за оформяне на косата, но и начин за изглаждане на набръчкани части от дрехите. Просто внимателно прекарайте намачканата кърпа между нагрятата повърхност на пресата и щипката.

Хитрата домакиня знае 5 трика за гладене без ютия 

7. Напръскайте гънките

Спрейовете за омекотяване на тъкани не само освежават дрехите, но и помагат за премахване на гънките. Напръскайте набръчкания артикул и издърпайте гънките с ръце, докато тъканта е все още влажна.

8. Използвайте домашен разтвор

Можете да направите свой собствен препарат за изглаждане на тъкани. Просто смесете вода с течен омекотител и алкохол, след което го напръскайте върху предмета и изгладете всички гънки.

9. Изгладете с чайник

Дори обикновена свиреща кана или електрическа кана може да ви помогне да изгладите дрехите си. Просто донесете врящ чайник до смачканата дреха и му дайте няколко минути, за да се изгладят гънките под въздействието на парата.

10. Сгъвайте нещата като бурито

За спално бельо и кухненски текстил има прост метод - бурито сгъване. Просто навийте артикула на стегнато руло и след това го поставете под тежест за няколко часа или цяла нощ.

Десислава Михалева
Десислава Михалева Отговорен редактор
Новините днес