Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

10 храни, които не трябва да се консумират сурови

09 август 2024, 09:11 часа

Когато става въпрос за безопасност на храните и оптимално хранене, някои храни е по-добре да се готвят, отколкото да се консумират сурови. Ето десет храни, които трябва да избягвате да консумирате сурови, както и причините, поради които готвенето е от съществено значение:

Пилешко месо: Суровото пилешко месо представлява значителен риск от хранителни заболявания като салмонела и кампилобактер. Готвенето на пилешкото месо унищожава напълно тези вредни бактерии, като гарантира, че месото е безопасно за консумация. Недостатъчно сготвеното пилешко месо също може да причини храносмилателни проблеми и други здравословни проблеми.

Свинско месо: Подобно на пилешкото месо, суровото свинско месо може да е носител на паразити като Trichinella, които могат да причинят трихинелоза - паразитно заболяване. Приготвянето на свинското месо до вътрешна температура от 63°C убива тези паразити и намалява риска от заболявания, предавани чрез храната.

Сурови храни, които може да са опасни за здравето

Говеждо месо (мляно): Мляното говеждо месо е особено податливо на заразяване, тъй като се смесва и смила, което може да доведе до разпространение на бактерии като E. coli в месото. Готвенето на смляно говеждо месо до поне 71°C гарантира унищожаването на вредните бактерии.

Яйца: Суровите яйца могат да пренасят бактерии Salmonella, които могат да причинят хранително отравяне. Варенето на яйцата до твърдост на белтъка и жълтъка елиминира този риск. Това е особено важно за бременните жени, малките деца, възрастните хора и хората с отслабена имунна система.

Картофи: Суровите картофи съдържат соланин - естествен токсин, който може да предизвика гадене, главоболие и храносмилателни проблеми. Готвенето на картофите разгражда соланина, което ги прави безопасни за консумация. Ето защо ястията от сурови картофи не се препоръчват.

Фасул (бъбреци): Суровият бъбречен фасул съдържа фитохемаглутинин - токсин, който може да причини тежки стомашно-чревни смущения. Варенето на боба в продължение на поне десет минути унищожава този токсин и го прави безопасен за консумация. Това е от решаващо значение за предотвратяване на хранителни отравяния.

Сурови храни, които може да са опасни за здравето

Леща: Суровата леща съдържа антинутриенти като лектини, които могат да попречат на усвояването на хранителните вещества и да причинят храносмилателен дискомфорт. Готвенето на лещата не само я прави по-лесно смилаема, но и подобрява хранителния ѝ профил.

Маниока: Суровата маниока съдържа цианогенни гликозиди, които могат да отделят цианид при консумация. Правилното готвене, включително накисване и варене, премахва тези токсини и прави маниоката безопасна за консумация.

Брюкселско зеле: Макар че в малки количества не е опасно, суровото брюкселско зеле може да бъде тежко за храносмилателната система поради високото съдържание на фибри и потенциалните гоитрогени, които могат да нарушат функцията на щитовидната жлеза. Готвенето помага за разграждането на тези съединения и подобрява смилаемостта.

Листа от ревен: Докато стъблата на ревена са годни за консумация, листата съдържат оксалова киселина, която може да бъде токсична, ако се погълне в големи количества. Готвенето на стръковете неутрализира част от тези киселини, но най-добре е да избягвате да консумирате изцяло листата.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес