Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Пуснаха под гаранция от 10 000 лева собственика на балона след трагичния инцидент край Литаково

26 октомври 2024, 15:59 часа • 338 прочитания

Окръжният съд в София пусна под гаранция от 10 000 лева собственикът на балона Веселин Тодоров след инцидента край Литаково.

Припомняме, че на 23 октомври при скок с парашут от балон с горещ въздух загина мъж, а друг е в реанимация с опасност за живота. Тодоров обясни, че от четири години се опитва да лицензира дейността си, но процедурите били "много тромави", съобщава bTV.

Все пак съдът реши да не остави дали да остави собственикът в ареста за тежкия инцидент, макар Прокуратурата да му повдигна две обвинения - за причиняване на смърт по непредпазливост и нанасяне на телесни повреди при управление на балон без документи, без регистрация и удостоверение за летателна годност, без издаден лиценз за правоспособност и в нарушение на Закона за гражданското въздухоплаване, пише БТА.

Още: Разследване: В България няма фирма с лиценз за разходка с балон

Според защитата инцидентът е станал след скачането от балона. Двамата мъже са имали опит, били са екипирани. Парашутите и на двамата са намерени отворени. Това явно не е станало на необходимата височина и достатъчно време преди приземяването, посочи защитата.

Пред съда обвиняемият каза, че е направил всичко възможно, за да регистрира дейността, дори с други негови колеги искали България, по подобие на Кападокия, да предлага услугата на желаещи.

Решението на съда не е окончателно.

На влизане в съда 44-годишният подсъдим заяви, че съжалява за случилото се и изказа съболезнования на семействата. Той изрази надежда пострадалият да се възстанови бързо.

Още: Председателят на Българския национален парашутен клуб: Няма регулация и контрол на скачанията с парашути

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес