Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Държавата не пречи на застрояването по дюните, твърди журналист

23 април 2015, 08:01 часа • 4634 прочитания

Синеморец е част от всички безобразия по Черно море, които се активират преди летния сезон. Става въпрос за застрояване близо до река Велка. Последното развитие е, че МОСВ и РИОСВ са сезирали прокуратурата за този проект, но с десет години закъснение, заяви журналистът от „Биволъ” Асен Йорданов пред Нова телевизия.

Защо десет години – имам предвид сделката за земята, поясни Йорданов по адрес на имота, взет от Неделчо Гинин. Земята е била публична общинска собственост и общината не е могла да бъде продадена, категоричен е журналистът. Според него съдът е нямало как да развали сделката, защото прокуратурата е уведомена едва преди ден. Затова трябва да отговаря сегашният кмет на Царево Георги Лапчев и предишният Петко Арнаудов, посочи Йорданов.

По думите на журналиста има две сделки в случая, които са обединени в един имот. И двата имота са непродаваеми по закон, твърди Йорданов. Първата продажба е преди над десетилетие, а втората – през ноември 2012 година. По този начин са продадени незаконно стотици декари земя в природен парк „Странджа”, казва Йорданов. Има прокурорско постановление отпреди две години, но никой не разваля тези сделки, добави журналистът. Той даде и пример с подпис за сделка на бивш заместник-министър на околната среда и водите по времето на Петко Арнаудов, който бил фалшифициран. Оказало се, че подписът е положен от служител на МОСВ, който починал и затова не се разследва случаят.

Йорданов посочи, че за строеж върху дюни няма санкция – могат да ти забранят, но като построиш, няма кой даже да те глоби, заяви той. Според него цялата ситуация на Черноморието се е развила по времето на Тройната коалиция. Подадохме тогава в БОРКОР сигнал и нищо, завърши Йорданов.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес