Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Западните компании изоставят плановете си да напуснат Русия

28 май 2024, 16:11 часа
Реклама

Западни компании, сред които козметичната марка Avon Products на Natura, френският индустриален газов производител Air Liquide и британската компания за потребителски стоки Reckitt, са останали в Русия, макар да твърдя, че планират да напуснат местния пазар след инвазията в Украйна, пише Financial Times.

Трите компании са сред стотици западни фирми, които останаха в Русия след началото на войната през 2022 г., на фона на увеличаване на бюрократичните спънки при напускането на пазара и възстановяване активността на потребителите.

„Много европейски компании наистина се озоваха между чука и наковалнята“, казва изпълнителен директор, работещ със западни компании в страната. „Те казаха, че напускат, но трябваше да направят избор сред купувачи, който беше неприемлив за тях“, допълва той.

ОЩЕ: Колко е струвало на чуждестранните компании напускането на Русия?

Общо над 2100 мултинационални компании са останали в Русия след 2022 г., сочат данни на Киевското училище по икономика, спрямо около 1600 международни компании, които или са напуснали пазара, или са ограничили дейностите си.

Малко след нахлуването в Украйна много от тези компании обещаха да ограничат присъствието си в Русия в рамките на усилията на Запада да изтегли чуждестранни пари от икономиката на страната и от военната хазна на Кремъл.

Но Москва постепенно повиши разходите на напускане на корпорациите, наложи задължителна отстъпка от 50% върху активите от „неприятелски“ държави, продавани на руски купувачи, и минимум 15% „данък напускане“. Освен това е все по-трудно да се намерят местни купувачи, които да са приемливи както за продавача, така и за Москва и чието участие да не нарушава западните санкции.

Снимка: iStock

Air Liquide обяви през септември 2022 г., че е подписала меморандум за разбирателство да продаде руския си бизнес на екип от местни ръководители, които го управлявали. Но сделката не получи одобрение от руското правителство и остави компанията в безизходица.

Някои компании вече не смятат, че са длъжни да напуснат страната. Avon започна процес на продажба на руския си бизнес и е получила оферта, но е решила да не ги приеме.

„От над 135 години Avon застава зад жените навсякъде по света, независимо от етническа принадлежност, националност, възраст и религия“, заяви компанията.

Макар че Reckitt обяви през април 2022 г., че е „започнала процес, целящ прехвърляне на собствеността на руския ѝ бизнес“, новият ѝ главен изпълнителен директор Крис Лихт възприе по-умерен подход.

„Продължаваме да разглеждаме варианти, но стана по-сложно, не по-малко сложно“, коментира той пред FT миналия месец. „Първоначалният разговор беше – оставате ли, или напускате, и какви данъци ще платят компаниите... Мисля, че сега имаме малко по-нюансиран разговор“.

Снимка: iStock

Мултинационалните компании помнят мъките на западни компании като Carlsberg и Danone, чиито активи бяха конфискувани, след като обявиха планове за напускане.

Макар че Danone все пак успя да постигне сделка да продаде активите с голяма отстъпка, Carlsberg остава въвлечена в дълга съдебна битка с Москва, а един от бившите ръководители на пивоварната е в руски затвор.

Александра Прокопенко, непостоянрн сътрудник в Карнеги центъра за Русия и, казва, че растящите заплати и по-доброто от очакванията икономическо положение са подхранвали бум на разходите, който прави Русия много по-привлекателна за мултинационалните компании, особено в сектора на потребителските стоки.

ОЩЕ: Огромни еднократни загуби за западните компании, напуснали Русия

Прокопенко казва, че вълната от национализации през последно време, които бяха насочена към чуждестранни компании и местни играчи, остава „голям риск за чуждестранните граждани в Русия“ и добавя: „Затова, ако те смятат този риск за управляем, защо да не останат?“

PepsiCo обяви през март 2022 г., че е замразила продажбата и производството на напитката си в Русия, но продължава да оперира бизнес с млечни продукти в страната, където работят 20 000 души дирекрно и 40 000 земеделци непряко.

„Като компания за храни и напитки сега повече от всякога трябва да останем верни на хуманитарния аспект на нашия бизнес. Това означава, че имаме отговорност да продължим да предлагаме нашите други продукти в Русия“, коментира главният изпълнителен директор Рамон Лагуарта до служителите през септември 2022 г.

Снимка: Getty Images

Конкурентът Coca-Cola спря да изпраща сиропите си за безалкохолни напитки в Русия, но ролята беше запълнена от напитките на компанията Coca-Cola Hellenic, отговаряща за дейността по бутилирането на гиганта в региона, в която той притежава дял от 21%. През август 2022 г. бутилиращата компания създаде самостоятелна компания в Русия, Multon Partners, чиито руски версии на марките Coca-Cola включват Dobry Cola, която измести оригиналната Coke като най-продаваната напитка в страната.

„Dobry Cola е продължение на съществуваща марка на пазара, произвеждана и разпространявана от Multon Partners. Тя няма връзка с Coca-Cola Company или нейните марки“, съобщава бутилиращата компания.

ОЩЕ: Само за седмица: Затвориха ефективно втора банка в Русия

Сред над 2000 компании, които казаха, че ще останат в Русия, включително компаниите за потребителски стоки Mondelez, Unilever, Nestlé и Philip Morris – някои станаха по-открити за плановете си. Главният изпълнителен директор на Mondelez наскоро заяви пред FT, че инвеститорите „не се интересуват морално“ дали компаниите са напуснали страната.

Но липсва яснота за заявените продажби на някои компании изтегляне на инвестиции. Американският продавач на къси позиции Hindenburg Research разкри през март, че стоките на полската компания за търговия с дрехи LPP продулжават да се продават в Русия, въпреки обявеното напускане на пазара през юни 2022 г., след като продаде бизнеса си на необяен китайски консорциу

LPP отрича да е допуснала нередности, но призна, че се възползва от продажбите, за да помогне за финансирането на разходите от прехода, практика, която няма да изчезне до 2025 г.

Снимка: Getty Images

Австрийската Raiffeisen Bank International също си навелче критики, след като FT обяви за десетки обяви за работа Русия, публикувани от нея, които показаха амбициозни планове за растеж в страната, въпреки обещанието ѝ да напусне пазара.

Друг ръководител, работещ със западни компании в Русия, заявява, че има осезаема промяна в нагласите.

Докато компаниите, които напуснаха в първите седмици след инвазията, се почувстваха морално задължени да го направят, „сегашната вълна е по-скоро под влиянието на въпросите: Наистина ли трябва да си вървим? Искаме ли да си вървим? Някои от тези компании са изградили 4-5 завода за 30 години. Те няма да го продадат с 90% отстъпка“, казва ръководителят.

Инвеститорът активист и член на управителния съвет на Unilever Нелсън Пелц каза пред FT тази година, че е притиснал компанията за потребителски стоки, която е проучвала варианти за продажба, да не напуска.

„Ако се оттеглим от Русия, те ще вземат марките ни за себе си. Не мисля, че това е добър вариант“, казва Пелц, подчертавайки, че конкуренти като P&G и Colgate-Palmolive не са напуснали страната. „Защо, по дяволите, ние трябва да го правим?“, пита той.

Антоанета Начева
Антоанета Начева Отговорен редактор
Новините днес