Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Coca-Cola пред завръщане в Русия?

14 юни 2024, 10:39 часа
Реклама

Компанията Coca-Cola, която прекрати работа в Русия след началото на войната, е подала три заявки за регистрация в страната на търговските си марки — Coca-Cola, Sprite и Fanta.

Още: Coca-Cola официално напуска руския пазар

Заявките са подадени през април, съобщава "Ведомости", позовавайки се на Федералната служба за интелектуална собственост (Роспатент). 

Патентите изтичат

Според руското законодателство, ако търговските марки не се използвани три години на територията на страната, може да бъдат анулирани. "Като се има предвид, че марките Coca-Cola, Sprite и Fanta са изтеглени от пазара през 2022-а, то защитата им от закона може да бъде прекратена през 2025-а", заяви пред изданието генералният директор на компанията "Онлайн патент" Алина Акиншина. Тя предположи, че Coca-Cola подава заявки в Роспатент, за да не загуби правата на ключовите си марки.

Други специалисти в областта патентното право обаче, не изключват  заявката за регистрация на марките да говори за намерение на Coca-Cola в бъдеще да се завърне на руския пазар.

От руското подразделение на Coca-Cola не отговориха на запитване на "Ведомости" по въпроса.

В последните няколко месеца, това не е първият случай, когато международна компания, напуснала руския пазар заради войната, се опитва да регистрира пак своите марки в страната. През май, припомня "Ведомости", осем заявки в Роспатент направи веригата кафенета Starbucks.

Coca-Cola, как и много други  международни компании, напусна Русия след пълномащабното нахлуване на руски войски в Украйна.

Още: България ще получава информация за големите американски мултинационални групи у нас

Пламен Иванов
Пламен Иванов Отговорен редактор
Новините днес