Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

По повод Световния ден на водата: ООН с тъжна статистика

22 март 2024, 14:34 часа • 1404 прочитания

Според доклад на ООН, 2,2 милиарда души по света нямат достъп до безопасна питейна вода. Докладът е публикуван днес, по повод Световния ден на водата, който се отбелязва всяка година на 22 март, предава БНР. 

„Вода за мир“ е темата на международната кампания на ООН през тази година, като организацията предупреди, че нарастващият недостиг на вода може да разпали конфликти по света.

Още: Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

Водите в България

У нас все още не може да се говори за катастрофални сценарии. Водите в България намаляват през последните 60 години, но спадът на водните залежи не е драматичен. Това заявява в Световния ден на водата проф. Пламен Нинов, зам.-генерален директор на Националния институт по метеорология и хидрология.

„Не подкрепям изказвания, които насочват към катастрофа. Но наистина водните ресурси в България не са толкова много и трябва да сме разумни в използването и съхранението им, както и в опазване на качеството им. Природата ни е показала как може да се стигне до драматични промени и това не е напълно изключено", посочва той.

Още: Кои части на България са най-застрашени от безводие? Проф. Емил Гачев поясни

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес