Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Глобалното затопляне смалява бозайниците

05 ноември 2013, 17:10 часа • 211248 прочитания

Телесният размер на бозайниците е намалял значително при поне две древни глобални затопляния и е възможно подобно нещо да се случи и в резултат на сегашните предизвикани от човека климатични промени, съобщи "Сайънс дейли", позовавайки се на резултатите от американско проучване, предаде БТА.

Учените знаят от години, че бозайници като приматите и от групи, включващи конете и елените, са станали по-малки по време на период на затопляне преди 55 милиона години, известен като палеоцен-еоцен термален максимум.

Авторите на настоящото проучване от университета на Мичиган са открили доказателства за смаляване на размера на бозайниците и по времето на втори период на по-слабо глобално затопляне - еоцен термален максимум 2, настъпил около 2 милиона години след първия.

"Фактът, че подобно нещо се е случило поне два пъти, засилва увереността ни, че става въпрос за причина и следствие", обясняват изследователите.

Учените са стигнали до извода, че намаляването на телесния размер на бозайниците е обичайна еволюционна реакция към екстремни глобални затопляния, и следователно може да се приема като предсказуема естествена реакция за някои видове към бъдещи подобни събития, предизвикани от настоящите климатични промени.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес