Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

12 май 2024, 14:45 часа
Реклама

Филмовият фестивал в Кан започва на 14 май с наситена програма, включваща завръщането на холивудски икони, опасения от стачка, биографичен филм за Доналд Тръмп и сянката на обвиненията #MeToo.

Големите събития в Кан

Завръщането на режисьора на "Кръстникът" Франсис Форд Копола с неговия епичен филм "Мегалополис", създаван в продължение на десетилетия, е най-очакваният от тазгодишните кандидати за голямата награда "Златна палма". Първият му тийзър излезе преди дни - гледайте го ТУК.

Още: Световни звезди влизат в журито на фестивала в Кан с тотално полово равенство

Грета Геруиг, снимка: Getty Images

"Мегалополис" е един от 22-те филма, които се борят за любовта на журито, ръководено от режисьорката на "Барби" Грета Геруиг, което ще обяви решението си на 25 май.

Сред преминаващите по червения килим ще са актьорите Ричард Гиър, Деми Мур и Кевин Костнър, които участват в нови филми. Трикратната носителка на "Оскар" Мерил Стрийп и създателят на "Междузвездни войни" Джордж Лукас също ще получат почетни награди.

Най-новият филм от вселената на "Лудия Макс" на Джордж Милър - "Фюриоза", с Аня Тейлър-Джой в главната роля, също ще има своята световна премиера, предаде АФП. Но на 77-ото издание на фестивала ще има и по-мрачни сюжети.

#MeToo

Снимка: Getty Images

Филмовата индустрия на Франция е в разгара на закъсняла реакция на MeToo, с поредица от обвинения срещу най-голямата си звезда Жерар Депардийо и слухове в навечерието на Кан за още обвинения срещу високопоставени личности.

Още: В Кан нащрек за предстоящи обвинения в сексуални посегателства

Актрисата Жюдит Годреш, която обвини двама режисьори, че са я нападнали, когато е била тийнейджърка, представя късометражен филм "Moi Aussi" ("Аз също"), чиято цел е да насърчи повече жени да разкажат за извършеното срещу тях насилие.

В същото време един от режисьорите в конкурса - иранецът Мохамед Расулоф, който е носител на награди, беше вкаран в затвора в родината си по обвинения за нарушаване на сигурността дни преди да представи "Семето на свещената смокиня". Към наказанието му имаше и удари с камшик.

Група служители на фестивала призоваха за стачка заради заплащането и условията, което може да доведе до смущения в рамките на събитието.

Още: Първата част от шедьовъра на нямото кино "Наполеон" ще бъде показана в Кан (СНИМКИ)

Тръмп, Копола, Стоун

Сред кандидатите за "Златна палма" е и "Стажантът" - биографичен филм за ранните години на Тръмп от родения в Иран режисьор Али Абаси. В него участва Себастиан Стан, известен с ролята на Зимния войник във филмите на Marvel. Мария Бакалова също е част от актьорския състав и ще влезе в образа на първата съпруга на Тръмп - Ивана.

Снимка: Getty Images

Още: Мерил Стрийп ще получи почетна "Златна палма" в Кан

А "Емилия Перес" има доста интересен синопсис: мюзикъл за шефка на мексикански картел, която си сменя пола, за да избяга от властите, режисиран от френския носител на "Златна палма" Жак Одиар. Поп звездата Селена Гомес се появява в поддържаща роля.

Най-горещата премиера несъмнено е "Мегалополис" на Копола. Римски епос, чието действие се развива в съвременен Ню Йорк, с Адам Драйвър в ролята на архитект-визионер, който се опитва да възстанови рушащия се град. Нараства очакването дали 85-годишният режисьор ще може да се изравни с шедьоврите си от 70-те години на миналия век, когато два пъти спечели "Златна палма" за "Апокалипсис сега" и "Разговорът".

Ема Стоун се събира отново с режисьора Йоргос Лантимос, току-що триумфирал с "Оскар" за "Клети създания", в "Kinds of Kindness". В него Стоун партнира на изгряващата актриса Маргарет Куали, дъщеря на Анди Макдауъл.

Още: Новият филм на Константин Божанов е в секция "Особен поглед" в Кан

Киноманите се вълнуват и от новите творби на маестрото на боди-хоръра Дейвид Кроненбърг ("Блянове"), италианеца Паоло Сорентино ("Партенопея") и Оливър Стоун ("Лула", документален филм за президента на Бразилия). Кевин Костнър пък се завръща към любимия си жанр - уестърна, с епичния "Хоризонт: Американска сага".

Една от най-големите китайски продукции в историята - "Тя няма име", включва мегазвездата Джан Дзъи, която се занимава с изключително чувствителната тема за правата на жените.

Легендарните японски аниматори от Студио Гибли - създатели на филмите "Spirited Away", "My Neighbour Totoro" и "Howl's Moving Castle" - ще получат почетна "Златна палма", която за първи път се присъжда на колектив, предава БГНЕС.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес