Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роден е български учен, открил рядко заболяване

30 юли 2023, 00:03 часа • 2568 прочитания

Йото Стоянов Танчев е български лекар, който прави много важно откритие в областта на нефрологията. Той е роден през 1917 година. Дядо му е бил лечител.

Йото Тончев е откривател на „Балканска ендемична нефропатия“.

Основни трудове

Още: Роден е Микис Теодоракис, гръцки композитор (ВИДЕО)

Основните научни трудове на доцент Йото Танчев са в областта на нефрологията. Особено място тук заема Балканската ендемична нефропатия (БЕН). На този важен медицински и социален проблем той посвещава целия си живот на лекар и учен.

Още като млад участъков лекар във врачанските села Горна Кремена, Цаконица и Кален, д-р Йото Танчев започва своите проучвания върху атипичния нефрит. През 1956 г. заедно със своите колеги от Врачанската окръжна болница Цветан Евстатиев, Димитър Доросиев, Жулиета Пенчева и Георги Цветков описват за първи път в света в сп. „Съвременна медицина“ основните клинични и лабораторни симптоми на това своеобразно заболяване, срещащо се само в ендемични райони на България, Румъния и бивша Югославия. Публикацията предизвиква голям интерес в България и в чужбина. Този приоритетен труд и няколкото след него публикувани основополагащи статии и доклади на доц. Йото Танчев са причината за последвалата лавина от многостранни научни изследвания не само на Балканите, но и в целия свят.

Първи проучвания

Първите проучвания на Йото Танчев и съавт. се базира на широко скринингово изследване на жители на селата около град Враца, България. Техният принос се състои на първо място в точното описание на клиничната картина и лабораторните показатели на това особено заболяване на бъбреците, които не са типични за известните дотогава хронични нефрити. Заболяването се среща само у възрастни (деца не са засегнати), липсва хипертония, характерни са още ксантохромията на дланите и стъпалата (симптом на Танчев), ранна хипохромна анемия, липсата на протеинурия, бавно прогресиране на хронична бъбречна недостатъчност. Важна особеност на заболяването е неговата ендемичност, т.е. локализиране на откритите случаи само в определени населени места, предимно села. Й. Танчев и съавт. определят заболяването като „sui generis“. Те правят и първата хипотеза за етиологията му, а именно – хронично отравяне с тежки метали, тъй като засегнатите селища се снабдяват с питейна вода от кладенци и извори, идващи от близо разположения Врачански балкан, който представлява типична карстова планина.

Още: Родена е авторката на Зайчето Питър (СНИМКИ)

Новоописано заболяване

Новоописаното заболяване отначало е наречено „Врачански нефрит“, а по-късно става известно като „Балканска ендемична нефропатия“(Balkan endemic nephropathy), a така също и като „Дунавска ендемична фамилна нефропатия“ (Danubian endemic familial nephropathy), тъй като впоследствие са описани заболели жители на определени райони в бивша Югославия и Румъния.

Многобройни са научните конференции и симпозиуми посветени на БЕН. Над 30 дисертации имат за проблематика нейното цялостно проучване. Десетки са публикациите на известни български и чуждестранни автори в най-престижните нефрологични списания (Kidney International, Nephron, Am. J. Nephrology, Clin. Nephrology и много други). През 1964 г. СЗО организира голям конгрес по проблемите на БЕН в гр. Дубровник, Хърватия, в който участват най-авторитетни нефролози от целия свят. На този форум е прието, че новоописаната от доцент Йото Танчев и съавт. от България ендемична нефропатия представлява нова нозологична единица в хуманната медицина. През 1988 г. Патентното ведомство на Република България (тогава ИНРА) издава заслужено на доцент Танчев и колектив диплома за откритие № 8, наименувано „Явление при нефропатиите“ и ги включва в Златната книга на откривателите.

Още: В САЩ е създадено Бюрото за разузнаване

Най-престижните нефрологични учебници и книги като ''Oxford Textbook of Clinical Nephrology'' под редакцията на С. Камерън и др., многотомното издание на Харвард и Калифорнийски университет ''The Kidney'' под редакцията на Б. Бренер и Ф. Ректър и др. започват неизменно главите за Балканската ендемична нефропатия с името на откривателя на заболяването доцент Йото Танчев и отбелязват приоритета му при описването на основните му симптоми.

Научните постижения на доцент Йото Танчев са оценени от световната нефрологична общност и представляват голямо международно признание за българската медицина.

Роден е Константин Иречек

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес