Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Националната библиотека пази най-малката книга с Господнята молитва у нас (ВИДЕО)

17 юли 2024, 16:12 часа • 1510 прочитания

16 тематични табла с ръкописи, архивни документи, старопечатни книги и оригинална графика от колекциите на Националната библиотека бяха представени днес по време на откриването на изложбата "Под закрилата на святото" в Националната библиотека "Св.Св. Кирил и Методий" (НБКМ).

Основният фокус на изложбата е ролята на словото в двете основни религии, които съжителстват на Балканите, столетия наред. 

"Изложбата включва двете основни книги на двете основни религии, християнството и исляма, Библията и Корана. Тъй като тези книги са източник на текстове, те изграждат молитвения текст, те изграждат други конструкции, които са с предпазна, защитна функция. Те могат да бъдат видени в много от нашите табла в най-различни комбинации и съчетания", разказа ръководител направление „Опазване на ръкописно-документалното наследство“ в НБКМ, д-р Бояна Минчева. 

Освен 16-те табла, които изграждат композиционния разказ на изложбата, посетителите на библиотеката могат да видят реални обекти от безценните колекции на отделите "Ръкописи и старопечатни книги", "Ориенталски сбирки" и "Български исторически архив", като непрестолно евангелие на гръцки език от края на 19. век, свитъци с изображения на светци и най-малката книга, съхранявана в Националната библиотека, а именно издание на молитвата "Отче наш" на 7 езика с размери 3,5 на 3,5 мм. 

Повече за изложбата и до кога можем да я видим - вижте в репортажа. 

Александра Йошева
Александра Йошева Отговорен редактор
Новините днес