Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Евтин трик за почистване на ръжда

01 април 2022, 17:50 часа

Работата на една жена в домакинството е сред най-трудните и същевременно неоценени неща. Какво върши тя ежедневно вкъщи ли? Тя трябва да стане рано сутринта, да приготви закуска на семейството си, да събуди децата, да ги приготви и изпрати на училище. След като се прибере от работа трябва да се захване с всичко останало - да пусне пералнята, да изчисти къщата, да измие, след това трябва да сготви, да помогне на децата за домашните и какво ли още не. След вечеря трябва да пусне миялната, да си вземе душ, да дремне няколко часа и на сутринта да се приготви за предизвикателствата на новия ден.

Така общо взето протича денят на една грижовна майка и съпруга. В забързаното й ежедневие не винаги остава време за дребните, но и не по-малко важни неща, като например да почисти алуминиевите кухненските прибори, като тенджери, тигани, кафеварки, чайници, черпаци, прибори за хранене и т.н. Поради тази причина те се захабяват, по тях се появява дори ръжда, която много трудно се отстранява. Да, на пазара се предлагат различни препарати за тази цел, но повечето от тях съдържат много агресивни съставки. С тях колкото и да търкате само повреждат повърхността без да премахват напълно всички петна. Тогава може би си задавате въпроса - какво да направим, има ли начин как и с какво да изчистим ръждата, така че да можем да използваме съдовете по-дълго време и да не се налага да купуваме нови?

Ние имаме отговор на този въпрос и днес ще ви разкажем за един много лесен, евтин и напълно натурален метод, който да използвате, за да върнете чистотата и блясъка на вашите съдове.

Лесен трик за почистване на ръжда

Необходими са ви само малко сол и един картоф. В карофите се съдържа оксалова киселина, която действа много добре при почистването на различни зацапвания и ръжда, а солта в случая е необходима, защото тя ще действа като абразив, с който по-лесно да почистите. И така - какво трябва да направите?

Най-напред разрежете катофа на две и посолете едната половина обилно със сол. След това вземете съда, който има нужда от почистване, и с кръгови движения започнете да третирате повърхността, като наблегнете на местата с ръжда или тези, които са по-захабени. След това изплакнете добре и ако някъде е останала още мърсотия – повторете отново.

Така ще спестите много пари за скъпи препарати или за купуването на нови прибори за готвене, защото тези, които имате ще заблестят като нови.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес