Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо автоматичните скоростни кутии имат ръчен режим

15 август 2024, 08:46 часа • 31247 прочитания

Повечето превозни средства с автоматични скоростни кутии са оборудвани с възможност за ръчно превключване на предавките, независимо дали са традиционни автоматични или най-новите роботизирани трансмисии и CVT. Въпреки това, не всички шофьори са наясно със ситуациите, в които ръчното управление на скоростната кутия може да бъде полезно.

Още: Какво заплашва автоматика, ако не се поставя ръчната спирачка на наклон

Шофьорите често се оказват в ситуация, в която автоматичната трансмисия не функционира толкова ефективно, колкото биха искали. Например, когато трябва да излезете от пясък или кал. При такива условия е полезно да се прибегне до ръчно управление на превключването на предавките.

Ръчен режим трябва да се използва и когато колата се натъква на резки изкачвания или спускания. Това дава възможност за по-точен контрол на избора на скорости, тъй като „автоматикът“ може да не се справи със задачата при такива обстоятелства. Струва си да се отбележи, че автоматичната скоростна кутия не винаги е подходяща за дълго шофиране по магистрала при високи обороти на двигателя, въпреки че в някои ситуации може да е необходимо. В тази ситуация използването на режим на ръчно превключване на предавките може да бъде много полезно.

Още: Как да увеличите ресурса на автоматичната скоростна кутия

Понякога блокът за управление на трансмисията ограничава превключването на предавките при определени обороти на двигателя. Това не позволява на двигателя да се използва пълноценно, което става особено важно при изпреварване по тесни пътища, където подобна маневра е разрешена от пътни знаци и прекъсната маркировка. Въпреки това режимът на ръчно превключване осигурява повече контрол върху пътя и гъвкавост при шофиране на автомобила.

Важно в случая е правилно да определите желаната предавка. В критични ситуации, като например когато спирачките откажат, може да се наложи ръчно превключване, за да се контролира забавянето на автомобила чрез двигателя, но е важно да се разбере, че автоматичната трансмисия не позволява на ръчната трансмисия да пропуска предавки, какъвто е случаят с ръчна скоростна кутия.

Как правилно да загреете автоматична скоростна кутия през зимата

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес