Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Въпреки спада на продажбите Tesla се върна на върха

03 април 2024, 16:47 часа • 1318 прочитания

Американският производител Tesla обяви резултатите от дейността си за първото тримесечие на тази година. Спрямо четвъртото тримесечие на 2023 г. обемът на намалява с 20%, а на годишна база спадът е 8,5%. Въпреки това Tesla отново е най-големият производител на електрически автомобили в света, след като тази титла му беше отнета от китайският концерн BYD в началото на годината.

И Tesla спря работата на европейската си фабрика

През първите три месеца на 2024 г. Tesla е доставила 386 810 електрически автомобила на клиентите си, по-голямата част от които Model 3 и Model Y. По-старите модели възлизат на малко повече от 17 000 бройки.

Босът на компанията - Илон Мъск, обясни намаляването на доставките както с външни, така и с вътрешни фактори. Сред първите са например дейността на германските екоактивисти, довели до затварянето на Берлинската гигафабрика, и ситуацията в Червено море, която усложнява логистика по море. Сред вторите е необходимостта от преконфигуриране на една от американските фабрики за производство на актуализирания Model 3.

Още: За първи път от 20 години в света има нов лидер по продажби

В началото на януари стана известно, че концернът BYD е изпреварил Tesla по производството и доставка на електрически автомобили, достигайки тримесечен резултат от 526 400 коли. Сега обаче концернът е успял да продаде само 300 114 автомобила с изцяло батерийно задвижване - спад от около 43%.

Основният спад се наблюдава през февруари, когато Китай празнува Нова година. На този фон анализаторите говорят за възможността за глобална стагнация на пазара на електрически превозни средства.

Най-вероятно в бъдеще китайският производител отново ще може да претендира за лидерство, тъй като активно изгражда фабрики извън Китай. Сред тях са заводи в Узбекистан и Мексико, благодарение на които BYD ще се опита да навлезе на нови пазари, в това число и американския.

Още: Tesla за бедните ще се появи през 2026 година

 

Велизар Георгиев
Велизар Георгиев Отговорен редактор
Новините днес